Ljust dinkelbröd

Gjorde som vanligt. På morgonen:

Gnider in jäskorgarna med mjöl.
Photobucket

Blandar en klick bubblande surdeg med mjöl och vatten. I det här fallet Siktat dinkelmjöl.
Photobucket

Formar två degar och placerar dem i jäskorgarna under plast
Photobucket

och lätt fuktad handdunk, för att därför inte ytan ska torka.
Photobucket

Där står de på en varm spis hela dagen och sväller långsamt. På kvällen ser det ut såhär.
Photobucket

Aj, aj, aj, gjorde alldeles för lös deg. Den höll inte längre ihop efter jäsningen. Misstänker att det kan vara surdegen som har ”käkat upp” stabiliteten i degen. Hela degen i jäskorgen var liksom luftig, bubblig och porös. Total katastrof!
Photobucket

Tar tjuren vid hornen och samlar upp allt degkladd från de två jäskorgarna. Tycker det verkar som det har blivit en enda stor bubblande surdeg. Tillsätter mer mjöl tills degen är fast och fin igen och stoppar ned den i en jäskorg på nytt.
Photobucket

Låter den stå över natten
Photobucket

På morgonen är det dags att hiva in den i ugnen. Den har växt rejält under natten.
Photobucket

Så i och med det lilla missödet tog det ett dygn att få klart brödet. Men har i ärlighetens namn ägnat mer tid åt att fotografera än att baka :) Själva bakmomenten är väldigt snabba. Ingen knådning etc.

Voila!
Photobucket

Väldigt gott blev det. Som väntat.
Photobucket

Annonser

5 thoughts on “Ljust dinkelbröd

 1. Ser riktigt gott ut. Är det ett surdegsbröd som måste vikas på alla konstens sätt för att aktivera glutentrådbildningen ordentligt eller är det ett bröd som åker direkt från ihopblandning till jäskorgen? Har du möjlighet att skicka receptet? Sugen på att ta upp surdegsbaket igen och letar fortfarande recept som inte innebär en massa vikningar var 40:e minut.

  • Hej!
   Superenkelt. Blanda ihop aktiv surdeg, mjöl och vatten på morgonen och lägg ner i jäskorgen. Ställ på varmt ställe. Vippa upp på brödspade och in på baksten i ugnen på kvällen. Alternativt från kväll till morgon.

   • Tack då vet jag mer, men jag var ute även efter proportionerna mjöl och vatten. Är en nybörjare på bakningsfronten. Det blir till att sätta surdegen ikväll.

    • Haha! Jag var tvungen att slå upp mitt recept i tidningen Land. De ville ha exakta proportioner, vilket jag aldrig använder. Där i står det 1dl rågsurdeg, 2dl vatten, 500g stenmald dinkel, till ett bröd.
     Annars så går jag mer på att degen måste vara tillräckligt fast/torr för att kunna ligga i värme i jäskorg en hel dag eller natt. Är den för lös så fastnar den i jäskorgen när den ska över på brödspaden. Kolla fliken bakning på sidan, borde finnas flera bra exempel!

   • Tack för det. Jag har inte riktigt nått dit att jag kan köra på en höft ännu. Måste lära mig att känna igen hur degen ska se ut. Tack för en trevlig och tänkvärd blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s