TVÅ ÅR OCH JÄVLIGT ARG!

20130924-100225.jpg
Idag 24september har jag handlat direkt från bondgårdarna i två år. Å ena sidan är jag väldigt glad åt det här projektet som verkligen tagit Sverige med storm. Å andra sidan är jag så otroligt arg.

Livsmedelsverket har lagt fram ett förslag om att opastöristerad mjölk inte ska få säljas alls på bondgårdarna.
Det här förslaget ska inte få gå igenom i det tysta! Hittills har det varit tillåtet att sälja i liten skala på den egna gården till grannar och intresserade. Men nu tänker man alltså lagstifta bort den möjligheten.

Anledningen skall vara att det kan finnas bakterier i mjölken som framför allt, barn, sjuka och gamla kan fara illa av.

Igår hörde jag på radion att man har upptäckt antibiotika i ett stort antal kexprodukter. Bl.a. Kexchoklad. Antagligen från mjölkpulver från djur utomlands som får antibiotika i maten för att de inte ska bli sjuka av de dåliga förhållanden de lever under. Partiet kexchoklad som finns i hela Sverige ska inte kallas tillbaka.

Den övervägande andelen mat som finns i Svenska matbutiker innehåller så mycket skit, den är sprängfylld med e-ämnen, de mesta produkterna som säljs som grädde är inte ens grädde. Margarin är en kemisk efterlikning av smör. Lasange innehåller hästkött etc.

När du detta ska vara tillåtet, så är det min fria rätt att välja själv om jag vill äta förgiftad mat eller som jag vill söka upp de som odlar själva eller bedriver verksamhet med djur som är långt mycket friskare och ger mjölk med kvalité långt över vad de stora industriliknande gårdarna kan erbjuda.

Här kan man läsa om förslaget. Remissvar senast 18e oktober:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Om-oss/Remisser/Remisser-fran-Livsmedelsverket/Forslag-till-andring-i-Livsmedelsverkets-foreskrifter-LIVSFS-200520-om-livsmedelshygien-sma-mangder-Dnr-44592010-Svar-senast-18-oktober-2013/

Upp till mjölkkamp!

Gilla denna facebooksida!
https://www.facebook.com/GorDenRiktigaOpasteuriseradeMjolkenLaglig

Annonser

181 thoughts on “TVÅ ÅR OCH JÄVLIGT ARG!

 1. Petter! Jag håller med dig och tycker inte heller att det ska förbjudas att sälja mjölk på gårdarna. Men det är också viktigt att poängtera att de här bakterierna, listeria, faktiskt KAN ställa till stor skada. Tex skulle inte jag som gravid våga dricka den, då bakterien faktiskt kan orsaka fosterdöd. Så jag kan också förstå Livsmedelsverkets poäng.

   • Man ”ska” väl inte dricka alkohol och röka alls egentligen. Det hade ju solklart varit förbjudet för alla, inte bara gravida, om det inte varit en så stark del av vår ”kultur”.

   • Jag läser och håller delvis med dig du arga – det finns farliga bakterier i jorden också, och man får sälja nyupptagna morötter på gården – där får konsumenten ta ansvaret för att skölja själva + att det naturligtvis är en jätteinsats för hela systemet att bli av med mjölken direkt osv. Men din allmänna ilska mot pastörisering förstår jag inte – det är väl bra att inte fel sorts bakterier frodas i mjölkpaketen när den skickas vidare? Och när det gäller smaken har jag pratat med professionella småskaliga mejerister som ”erkänner” att nästan ingen känner skillnaden på ost från pastörisera/opastöriserad mjölk. Skillnaden är ju bara att mjölken är upphettad? Homogenisering däremot – jag hörde om någon som klagade för veterinären att hennes katt blev dålig i magen av mjölk, och veterinären sade att katten självklart ska ha opastöriserad… Strukturen på fettet krossas och blir inte hälsosam för våra kroppar. Mina barn o jag tycker bättre om ”Gammeldags” variant.

    • Nu tycker jag inte att detta ska förbjudas, men det är klart svårare att skölja mjölk än morötter, och klart mer uppenbart om en morot är jordig än om mjölk har bakterier i

    • Vet flera som mår dåligt av ”köp-mjölk” och hellre dricker ”bonn-mjölk”. Det har vi ju faktiskt gjort i många generationer. Ett förbud är enbart löjeväckande – finns som sagt annat som är farligare att dricka…

    • Varför ska folk inte få ta medvetna val när det gäller begränsade risker. Listeria är farligt, det är det ju ingen diskussion om men ge då bönder som säljer opastöriserad mjölk en upplysningsplikt, en pamflett som skulle kunna utformas av livsmedelsverket som ska skickas med vid försäljning och som upplyser om riskerna istället. Att förbjuda försäljning är idioti. Skapa en namninsamling, jag skriver på…
     Sedan angående katter och mjölk i inlägget ovan så har det inget med pastöriserad eller inte att göra! Katter är i mycket stor utsträckning mycket allergiska mot laktos, dvs mjölksocker, många (de flesta) kan inte bryta ned det utan får ont i magen, diarre och uttorkning till följd och kan tom dö av mjölkprodukter där laktosen inte brutits ned… Så ge ALDRIG katterna vanlig mjölk, om de är magra eller man prompt ska ge dem – se till att det är laktosfritt!!

   • åker man till bonden för att köpa just den mjölken så vet man väl att den kan innehålla bakterier..??
    jag tycker att de är självklart att man inte smsar eller pratar i mobben när man kör bil å det är olagligt i andra länder men inte här..??
    Sverige är konstigt..

    • För att det inte är farligare att prata i mobilen när man kör bil än att t.ex. prata med sina passagerare. Sverige är alltså ett av få länder som följer etablerad forskning när de INTE förbjuder mobilsamtal i bilen.

     SMS:a är naturligtvis dumt, men det behövs inga speciallagar för det. Det räcker med vårdslöshet i trafik.

  • Det finns ETT dokumenterat fall i Sverige på fosterdöd pg.a att modern åt opastöriserad ost,som dessvärre innehöll listeria på 70-talet, men inte ens det vet man med säkerhet att detta berodde på listerian.

   • här kan ni lyssna på en intervju från en forskare.
    Om kostråden vi får som är gravida, främst Listeria: Enligt Agnes finns det ca 5 listeriafall på 100.000 kvinnor. Inget tyder på att de 5 skulle fått Listeria genom sin kost, då listeriabakterien finns lite överallt. Något dokumenterat fall av fosterdöd pga Listeria finns inte enligt henne. Så hon tyckte det var ganska befängt att varningarna är så starka när bevisen är så svaga. Intressant som tusan tycker jag. Var och en väljer ju själv i slutändan vad man vill äta. För min egna del kan jag känna att jag är lite mera avslappnad med brieosten och mjölken då och då och tänker inte gå med dåligt samvete.

    http://www.familjeliv.se/Forum-2-14/m70662104.html?http://foraldrabloggen.minnia.com/foraldrapodden

  • Fast som gravid ska man inte äta opastöristerade ostar, kallskuret, rött kött och flera andra varor som säljs i butik dagligen. Det är ju bara att läsa på listan som finns på livsmedelsverket och låta bli om man är orolig, där står också opastöristerad mjölk med. Kan ju inte vara ett argument för att andra inte ska kunna äta den typen av mat.

    • Fel när det gäller lagar. Men farliga bakterier kan finnas när korna är sjuka, eller bara inte är i bra hälsa.
     Kefir löser detta problemet ändå, genom att de hälsosamma bakterierna snabbt tar över.
     Så det är det jag rekommenderar… jag fann den här sidan genom att söka efter svenska sidor ”kefir hälsa”. Men ingen säger något om kefir här…

     Och om man druckit kefir innan man börjar med opastöriserad mjölk, så har man en hälsosam kultur i kroppen redan, som agerar som ett immunförsvar i magen, och intracellularly.

  • Har druckit mjölk direkt från kossor utan pastörisering hela mitt liv d.v.s. I över femtio år och aldrig mått dåligt. Har även fått fyra barn och dom lever och är pigga trots detta s.k livsfarliga ämne som mjölk sägs vara. Har också ätit kött från egenproducerat. Aldrig varit sjuk p.g.a detta. Det är ju Livsmedelsverket som hittat på detta. Allt går ut på att tjäna pengar. För mej ter sej de flesta som jobbar där som kriminella. Man tillåter livsfarliga ämnen som inte ens är värdig föda, att få finnas. Dom bryr sej inte om hur det påverkar varken oss eller miljön. Dåligt! Det finns stora utredningar gjorda i USA som visar på hur farlig pastörisering är. Fettmolekylerna finfördelas och går direkt ut i blodet. Undrar ni nu varför hjärt och kärlsjukdomar ökar så drastiskt.

   • Nu ska vi väl vara seriösa nog att påpeka att just detta är vad man kallar anekdotisk bevisföring, och den har oerhört låg vetenskaplig relevans.
    Ska man komma fram till vad som är sant måste man göra omfattande studier med kontrollerad forskning av ett stort antal individer över tid.

    Och det där med att fettmolekylerna finfördelas, det gör man med homogenisering, inte pastörisering. Är det homogenisering man är orolig för kan man köpa s.k. Gammaldags mjölk, något som har funnits i handeln sedan 1986 (jag minns det, eftersom jag omedelbart började köpa sådan mjölk när den kom ut på marknaden)

    • det är bra att dricka ren komjölk, idag har vi hygien på ett annat sätt. fortsätt att dricka din mjölk,det är den pasteriserade mjölken som inte är bra dödar alla bakterier men också vitaminerna ochn då måste man tillföra syntetiska vitaminer, Kan det vara bra?. Läs boken gluten och mjölk orsaken till våra moderna sjukdomar Mikael Håkansson- 214 kr påAdlibris

     • Och båda problemen kan lösas genom mjölksyrning: kefir för mjölk, och surdegs jäst för bröd.
      Men jag använder kerfir för all mjölksyrning, genom att ta färdig kefir (utan kefir-grynen), och bara häller i den.
      Jag tycker det blir bättre än surdegsbröd.

   • Samma här:”komjölk” och ”hemkött” hela femtiplus livet,fyra friska allergifria barn.Läs innehållsförteckningarna…ja vad ska man säja,något konstigt är det med livsmedelsverket.

  • Bönderna förbjuds att sälja mjölken som livsmedel. Om jag var bonde i Sverige har jag samt sålt mjölken efter denna lag trädit i kraft. Bara att sälja den som djurfoder t.ex kattmat.

  • Men herregud varför är alla så insatta på mjölk, drick soyamjölk då som vilken annan vegan/vegetarian. Den funkar ju bättre nu till och med än vanlig mjölk

  • Har alltid druckit opastöriserad mjölk, mina fem ungar lever…Tror det var två fall på tusen, och det var nån gång på 70-talet det hände i vårt land. Man kan nog påstå att det hänt lite sedan 70-talet…

   • Opastöriserad mjölk? Det har jag druckit hela barndomen; vi köpte alltid mjölk från närmaste bonde. Aldrig några problem. Men idag föredrar jag ändå sojamjölk. Självklart från GMO-fri soja.

 2. Bra rutet! Det finns för övrigt jääävligt mycket att bli arg på vad gäller butikslivsmedel. Jag som ostnörd har det inte helt lätt med utbudet i våra stora matbutiker. Det finns några bra svenska produkter som ibland kan hittas men alltsomoftast… ja du vet. Apropå förädlad mjölk.

 3. Jag håller med Petter. Folk som är osäkra kanske inte ska dricka den mjölken då. Låt oss andra dricka den om vi vill. Delar detta på min blogg också

  • Stort tack alla ni som skrivit!
   Är otroligt tacksam för att ni engagerar er. Om vi som enskilda individer ska kunna påverka en jätte som livsmedelsverket, så måste vi jobba tillsammans. Dela dela dela och på så vis lyfta det här till en debatt i samhället, innan skadan är skedd och deras remiss gått igenom. Jag ska själv maila så många nyhetsredaktioner jag hinner idag!

   • Delar definitivt dna synpunkter. Jag köper kött från bonden direkt. Finare och slipper mellanhänder. Dessutom vet jag att kossan, tjuren, fåret eller grisen har mått bra under hela sitt liv. En trygghet för mig ser jag det som. En tanke som jag vill väcka är: Varför är det så hög ökning i vår befolkning på senare åren som blivit laktos- och glutenintoleranta? Jag är övertygad om att det har att göra med alla kemikalier de stoppar in i de ”rena” livsmedelsprodukterna. Mjölk och gluten har vi ätit i många århundranden… Bara en tanke…

    • Enligt Mikael Håkansson som skrivit om varför gluten och mjölk är farligt så beror det mer på att dagens vete är så förädlat att de fått mer gluten i sig och blivit svårare att smälta för våra magar. Enligt honom kan uppemot 50% av befolkningen ha överkänslighet mot gluten, men dagens trubbiga metoder att upptäcka gluten gör att endast en bråkdel upptäcks. Det verkar dessutom som om många med inflammatoriska tarmsjukdomar blir bättre i sina magar utan gluten. Pastöriseringen gör att mjölken blir mindre naturlig och det gör också att folk blir känsliga mot modern mjölk. Tydligen kan man dessutom bli laktosintolerant om man inte tål gluten. Så svaret på frågan om varför fler mår dåligt av gluten och mjölk är helt enkelt att det gluten vi äter idag inte ser ut som det som åts för 150 år sedan.

     • När det gäller laktosintolerans och gluten så handlar det om att ifall man går med glutenintolerans (celiaki) (som för övrigt är en immunologisk reaktion och egentligen inte är en intolerans, se http://celiaki.se/lokalanyheter/celiaki-intolerans-eller-allergi/) utan att upptäcka det så förstörs tarmluddet vilket gör att man temporärt blir laktosintolerant. Denna laktosintolerans är dock övergående och försvinner så snart tarmluddet är friskt, vilket sker successivt sker så snart konsumtion av gluten upphört.

      Att fler människor anser att de är laktosintoleranta idag än förr kan ha flera orsaker. Som med allt annat så går det trender i livsmedel och det kan lika gärna handla om placebo-effekten, som absolut inte ska underskattas och som är väl bevisat, men där den faktiska biologiska effekten är felaktig. Med andra ord, om du känner dig lite gasig eller knölig i magen, har hört att andra som gått över till laktosfritt har blivit bättre, du tror på det och testar, och känner dig bättre. Det är fullt möjligt att det fungerar just för att du tror på det, inte för att du egentligen har ett problem med laktos.

      Ytterligare en faktor i detta är att ju mindre laktos du äter- med andra ord när du går över till laktosfri/låglaktoskost, desto mer känslig riskerar du att bli för laktos. Detta eftersom enzymet laktas krävs för att bryta ner laktos till glukos och galaktos, och när du minskar konsumtionen av produkter som innehåller laktos så minskar även kroppen produktionen av just laktas. Detta gäller dock inte om du helt saknar produktion av laktas, som till exempel asiater gör, men för majoriteten av oss i norden är detta inte aktuellt.

      • Linda! Har du koll på lactobaciller? De finns i oprocessad mjölk och det sägs att de ska fungera på samma sätt som laktas, dvs spjälka laktos.
       Dock så förstörs lactobacillerna av pastörisering, varpå människor utan laktas i sin kropp inte tål den processade mjölken.

    • En sak till: när jag läser hur folk utomlands äter sig friska från Crohns och Ulcerös Colit så är det inte helt ovanligt att de gillar just opastöriserad mjölk därför att det finns goda bakterier i den, samt antagligen också laktas som bryter ner laktoset. Det är tydligen rätt vanligt att äta just opastöriserat för att få bra probiotika till magen. Själv undviker jag komjölk som pesten och kan bara äta get- och fårprodukter. Men å andra sidan är jag numera medicinfri för första gången sedan 1986 och min gastroläkare är helt fascinerad med tanke på hur sjuk jag varit.

    • Dessa problem har funnits innan också men det är på senare år man förstått vad problemen handlat om. Förr ansågs dom klena, pjokiga och även dog tidigare efter mkt diarréer och olika problem. Jag vet vilken skillnad det blev när man förstod och gick att handla mat med innehållsförteckning. Men mkt ämnen borde försvinna. Men visst handlar vi det som ser finast ut! Vågar vi handla det som ser sämre ut?

   • Problemet är också att folk kanske inte vet vad som finns i maten för då kan man ju välja själv om man vill dricka opastöriserad mjölk. Ännu svårare är ju att veta vad som finns i det man köper, även om jag i princip inte har något emot hästkött bara jag veta när jag äter det. Det fuskas ganska friskt med vår mat och så länge vi låter oss luras så kommer det att fortgå. Jag tycker det börjar bli värre dessutom, man får verkligen läsa det finstilta för att möjligen se om köttet kommer från Sverige eller Irland. Ibland har de dessutom blandat. Medvetna konsumenter kan man inte lura, tycker före detta mjölkproducent

    • Bra inlägg. Det är detta som det borde satsas på, information, upplysning och kontroller. Sköts allt på gården så kan dessa sälja produkter som är både pastöriserade och ej pastöriserade. Låt gå att det blir en lite dyrare produkt men vi måste inte ha bara målet ”billig mat”.

  • Precis, låt de som åtminstone är över 18 få fatta sina egna vuxna beslut efter eget huvud men ha den information, nyanserat och inte bara från Livsmedelsverket och andra organisationer som bara ser en lösning.

 4. Det värsta i hela den här debatten är att jag antar att det fortfarande kommer vara tillåtet att importera opastöriserade ostar från Frankrike…

 5. Självklart bör man få välja själv. Dock förstår jag inte det här romantiserandet av opastöriserad mjölk, jag arbetar själv med mjölkkor och tror att de flesta skulle välja pastöriserat om de såg i vilken miljö djuren lever och mjölkas. Synd att ni inte blir upprörda och drar igång en debatt om viktigare frågor som t.ex. de skrattretande låga mjölkpriserna och det hopplösa i att vara mjölkproducent i Sverige idag.

  • För det första. Skillnaden i smak är enorm. Anstränger man sin kropp fysiskt mycket, dvs tränar hårt. Så upplevs en väldig kraft av oförädlad mjölk. I den miljö jag handlar min mjölk i dag och där de korna vistas finns ingenting att klaga på.
   Självklart skall också mjölkpriserna debatteras. Men just nu är det Livsmedelsverkets remissförslag som är på tapeten.

   • Det är ganska intressant med tanke på att människor som tål mjölk alls mest har vad som ska ses som ett genetiskt fel. ;) Människor är inte gjorda för att dricka mjölk alls. I all fight om naturlighet så är det intressant var olika personer drar sin gräns för vad som ska ses som naturligt. Vad människor gjort i hundratusentals år eller i hundratals år.

    (Tror dock att jag håller med om att förbjudet känns överdrivet).

    • Det är inte ett genetiskt fel. Det är en evolutionär adaption. Precis som att inuiter kan äta isbjörnslever i mängder som vi skulle dö av i en D-vitaminsöverdos, eller som folkslag i Himalayas, som har utvecklat större blodkärl i hela kroppen, för bättre syreupptagningsförmåga.
     Det är alltså fullkomligt naturligt att vi som bor i Norden och övriga norra Europa har utvecklat en förmåga att bryta ner mjölkproteiner. Evolutionen är inte klar med oss månniskor ännu. Vi är långt ifrån färdiga, och det går alltså inte att bestämma vad som är ”naturligt”, bara för att vi fungerade på ett visst sätt för 100.000 år sedan.

     • Saken är den att det i opastöriserad finns naturligt laktas, dvs det enzym som spjälkar laktosen. Så en laktosintolerant konsument skulle förmodligen bättre tolerera opastöriserad mjölk. Vid pastörisering förstörs detta enzym (och alla andra). När man sedan tillverkar laktosfri mjölk tillsätts laktas. Eller så köper man laktastabletter på apoteket….

  • Helt överens med dig Johanna! Har oxå jobbat med kor och föredrar absolut pastöriserat! Och mjölkpriserna måste upp! Tyvärr blir det allt svårare att hitta helt svensk mjölk/mejeriprodukter i butik…

   • Vad menar du med att det är svårt att hitta svensk mjölk i butik? Förstår att Arla kan verka bökigt, men så länge arla-kon är på så skall innehållet vara svenskt. För skåningar är det väldigt enkelt, bara att köpa Skånemejeriers mjölk :) svårt?
    Däremot är det dit vi är på väg så fortsätt handla varumärkesprodukter istället för butikernas egna varumärken…

   • Vill bara poängtera att Johanna här nedanför är en annan Johanna än jag (som skrev kommentaren som du kommenterar).

  • Jag jobbar med mjölkkor och givetvis är hygien viktigt för oss i våran mjölkhantering. Slarvar man där så kan jag förstå din tanke. Men ordentlig tvättning av spenar, noggrann koll av mjölken, ej använda maskiner som blivit avsparkade, ren och fräsch mjölkanläggning ger fräsch mjölk! Jag dricker direkt ut tanken och har aldrig haft problem med det

   • samma har jag hört från ”min” mjölkbonde som jag sen dricker opastöriserad mjölk av. I det moderna samhället med vinstmaximering för så lågt mjölkpris som möjligt blir det kanske tidsbrist att hålla rent? Logiken blir därför att de stora organisationerna och LV att det är lättast att lagstifta bort möjligheten att dricka opastöriserat

   • Det låter som att ni har bra rutiner och håller hög kvalitet. Problemet är ju att det inte syns om kon har bakterier på juvret och spenarna (vilket alla kor har, oavsett rengöring) och har man otur råkar det vara EHEC, campylobacter eller något annat man inte vill råka ut för. Vi hade t.ex. nyligen ett utbrott av salmonella hos mjölkkor i Gävleborgs län då flera gårdar spärrades, dock fick mjölken från gårdarna fortfarande levereras till mejeri eftersom bakterierna dör vid pastörisering.

    Som sagt, jag tycker var och en kan få välja själv och är inte mycket för förbud, däremot förstår jag inte varför man väljer att dricka opastöriserat. Jag tror inte att det här är ett problem för mjölkproducenterna och är övertygad om att man, trots ett eventuellt förbud, även i fortsättningen kommer kunna söka upp närmaste gård och få köpa några liter mjölk direkt ur tanken, om det är det man vill.

    • Tycker man kan stanna vid varningar och information, blir det förbud vill jag inte riskera att själv eller mjölkbonden råkar illa ut med böter eller näringsförbud. Jag tror att vi har en balans mellan massa bakterier, de mindre bra flör oss och de rent av nyttiga. Är övertygad om att bla mjölk har massa goda bakterier som gör att immunförsvar hålls uppe, allergier nere. Detta gäller inte bara mjölk utan många andra livsmedel. Så för mig handlar det om principer för att få ett bättre och hälsosammare liv i samklang med naturen inklusive att få njuta av goda, rena smaker, blir det för kliniskt är det inte riktigt gott eller aptitligt. Hoppas verkligen inte det blir förbud i Sverige. Jag tror att vi kan lära oss att minska utbrott av dessa onyttiga bakterier på andra sätt och inte ta genvägen och ha den billigaste lösningen genom pastörisering

 6. Om man är orolig för bakterierna, skulle man ju faktiskt kunna pastörisera sin nyinköpta mjölk själv! Värm upp mjölken på spisen i en gryta till 75 grader och håll den temperaturen i 15 sekunder. Sänk sen ner hela grytan i diskhon där du fyllt på med vatten och isbitar. Rör runt i mjölken med en visp tills den är kall och förvara den i kylen. Inga tillsatta kemikalier osv, men inte heller någon Listeria. Lite mycket jobb kanske… Men man får sin mjölk som man vill ha den.

   • Inga kemikalier tillsätts i mejeriernas pastöriserade mjölk. De magra konventionella mjölksorterna berikas med vitamin A och D och de magra ekologiska med vitamin D. Inget annat tillförs mjölken innan den lämnar mejeriet.

    • Varför tillsätts dessa vitaminer tro?
     Så här säger i alla fall Dr. Joseph Mercola:
     Värdefulla enzymer förstörs, vitaminer (t.ex. A, C, B6 och B12). Ömtåliga mjölkproteiner förändras radikalt från hälsovårdande till onaturliga aminosyror. Konfigurationer som faktiskt kan förvärra din hälsa. (Översatt. Se original på engelska via länken nedan).
     http://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/dairy-free-avoid-this-pop_b_558447.html

     Vad som tyvärr också händer med mjölken på mejeriet är att homogeniseringen bryter ned fettstrukturen så att fettet inte kan tas upp av kroppen på samma sätt som kroppen kan tillgodogöra sig fettet i ohomogeniserad mjölk.

     • Om man köper homogeniserad mjölk då? Det enda du egentligen kan protestera emot då är väl att bönderna inte får tillräckligt betalt (vilket jag håller med om)? Eller har jag missat nåt annat?

      • Jag vill kunna handla min mat direkt från producenten, precis som jag gjort under två år. Punkt slut. Det ska ingen myndighet få lagstifta bort. Sedan får Livsmedelsverket gärna fortsätta rekommendera riskgrupper (gravida, små barn, gamla, och människor med dåligt immunförsvar) att undvika opstöriserade livsmedel.

    • Det här var roligt sagt! Inga kemikalier tillsätts, de berikas… Kan man ändra ett ord till ”berika” och därmed hävda att det då inte är att tillsätta?? Snacka om von oben attityd!

     • Tillägg till detta är att vad jag vet så är de tillsatta vitaminerna kemikalier. Det är syntetiskt tillverkade vitaminer (billigast så). Att som LRF mjölk uttrycka sig enligt ovan är allyså att fara med osanning i så fall, dessutom att kalla det berika och inte tillsätta är att fara med osanning och föra bakom ljuset. Syntestiskt framställda molekyler/kemikalier är inte detsamma som naturligt förekommande. De naturligt förekommande befinner sig i celler, eller på andra sätt vilket gör det för kroppen naturligt att ta till sig. Säger inte att det är farligt att tillsätta vitaminer som är syntestiska men försöker få fram en objektiv saklig syn där sanning och fritt val är nyckelord.

 7. Jag håller ju också, som jag skrev, med Petter om att jag inte heller vill ha ett förbud. Det jag skrev var att jag kan förstå Livsmedelsverkets poäng. Saker är sällan svarta eller vita här i världen och det är alltid intressant att försöka se båda sidor av saken. Sedan kan jag önska att det fanns mer lagstiftning om just rökning och alkohol, som du tar upp som exempel Petter, då de två sakerna orsakar väldigt mycket skada både på individ- och samhällsnivå. Opastöriserad mjölk är ju en skitsak i jämförelse mot alkohol och rökning.

   • Tänker för mig själv att det är lite av ett hyckleri som pågår. Staten kontrollerar tobak, spel och alkohol. Det är förbud men ändå inte. Staten får in massa pengar men jag tycker dessa ska användas till mycket hårdare kampanjer och informationsspridning till framförallt unga om dess konsekvenser.

 8. Nånstans måste fasen gränsen dras! Vi är inte småbarn, antingen är vi (vuxna) myndiga, eller så är vi det inte. Hur kontrollerade, styrda, reglerade och övervakade ska vi bli innan fler sätter ned foten!?

  Tillsatser, industriprocessad mat, GMO mm, det är ok, men inte naturlig mat?!

  Jag, (med flera) vill bestämma över min kropp, min hälsa och mitt liv. Jag behöver inte staten som leder mig från vaggan till graven och bestämmer vad som är ok och inte, vad som är tillåtet och inte! Jag vill kunna äta det jag bestämmer själv att jag vill äta. Om jag berusa mig på kokain, heroin, cannabis etc mm osv, utan att skada någon annan, för att jag anser att kaffe, tobak och alkohol ej faller mig i smaken, vill jag inte bli stigmatiserad och stämplad som kriminell. Många menar att (illegala) droger inte går att bruka. Det är helt oväsentligt! Men jag får gärna för staten bli nikotinist, koffeinist och alkoholist? Så länge jag skötet mina åtaganden och skyldigheter, vill jag kunna leva mitt liv i frihet, äta, dricka och berusa mig på vad jag vill, punkt slut :)

  • Det var mycket på en gång där.

   Koffein har inga större, negativa effekter på kroppen i rimliga mängder, tvärt om har det vissa positiva effekter. Så varför skulle vi som samhälle ha några synpunkter på det? Nikotin och alkohol skulle självklart varit förbjudet om det inte var en så stark del av vår kultur. Istället för att förbjuda så försöker man på olika sätt att minska användningen. Det funkar rätt bra, men ändå är kostnaden för samhället stort. Personligt lidande ännu större.

   Du blir inte stämplad som kriminell för att du vill använda olika illegala droger, du blir det ifall du köper eller använder dem. Så enkelt är det. En restriktiv politik minskar användandet av dem, det har jämförelser med andra länder visat rätt klart. Att du ens föreslår legalisering av heroin gör det rätt svårt att ta dig på allvar. Det är lätt att sitta vid tagentbordet och skriva om Mina Rättigheter. Verkligheten säger något helt annat. Hur mycket är dina rättigheter värda när din bästa vän dör av överdos? När din andra vän går på gatan för att skaffa pengar till nästa fix? När din tredje vän snor av dig? För det är ju så det är, det är inte bara brukarens liv som påverkas, det är även alla runt omkring. Visst, alla som provar heroin sabbar inte resten av sitt livet, bara en stor del av dem. Mina rättigheter väger rätt lätt i jämförelse med det.

  • Håller med, smaken är bättre på ej pastörsierad mjölk, gärna ej homogeniserad, ej standardiserad. Brukar själv njuta av sådan, helt lagligt, 15 km från EFSA (European Food Safety Authority (EFSA)). vet inte hur det är, om man i Sverige får göra sina egna tolkningar och lagar eller bara tycker det är bekvämast att behandla vuxna som ”icke vuxna” – oförmögna att fatta egna kloka rationella val. Om 3 veckor åker jag dit och kommer att njuta av denna mjölk. Renlighet vid mjölkningen, noggrannhet vad man ger djuren för foder är bara 2 av flera faktorer jag vet är viktiga för att hålla nere de farliga bakterierna.

 9. Men varför kan inte småbönderna eller fördenskull konsumenten själv hetta upp mjölken innan den används för att ta bort bakterierna

 10. Givetvis borde det vara upp till var och en att kunna gå till en bonde och köpa sin mat…tror det är mer matindustrin och livsmedelsverket som ingått ett avtal för att få bort den fria marknaden …Eu borde ha samma regler i alla medlemsländer när det gäller livsmedel och gifthelvetet där finns i som är så cancergent….

  • Jag åker snart till ett ställe där jag alltid dricker opastöriserad mjölk och njuter av den, smaken är bättre – odiskutabelt för min del. Stället ligger 15 km från EFSA (European Food Safety Authority (EFSA)). Vet inte hur det är, om man i Sverige får göra sina egna tolkningar och lagar eller bara tycker det är bekvämast att behandla vuxna som ”icke vuxna” – oförmögna att fatta egna kloka rationella val.

 11. Instämmer i vartenda inlägg härovan – och absolut så är det så att det ligger stora pengar i att styra våra vägar att handla mat.
  Så – vad gör vi nu – räcker det med att dela och diskutera på Facebook? Ska vi fixa nåt slags upprop? Vad gör vi?

  • Det finns en facebookgrupp som jag har länkat till i mitt inlägg. Där finns säkert fler som vill göra en insats.
   Själv mailade jag igår alla TV4 och SVTs lokala redaktioner, samt en massa olika dagstidningar. Totalt ca 60st adressater. Ju fler vi är som hör av oss, desto större är chansen att få sin röst hörd!

  • Jag har vuxit upp på mat direkt från ett jordbruk och mat från havet, det kan jag bara säga att nu är jag 63 år å mår prima. Säger nej tack till förbud mot ren mat. 8-)

 12. På 30-talet började man pastörisera mjölk i Sverige, främst för att stoppa spridningen av tuberkulos! Nu är det inte främst tuberkulos man vill bli av med utan en massa andra bakterier. Som det ser ut vill EU förbjuda de extra kontroller som görs på boskap som importeras, och som potentiellt bär på paratuberkulos och andra sjukdomar. Sverige kommer, om kontrollerna förbjuds, att bli betydligt ”skitigare” med fler sjukdomar som smittar mellan djur och människor. Tuberkulos ökar i världen och även i Sverige. Antibiotikaresistensen ökar oxå. Ingen bra kombo. Kan man med pastörisering hålla nere antalet bakterier av olika slag i livsmedel och annat tycker jag det är fenomenalt! Att lagstifta om det tycker jag dock är overkill, vill folk äta opastöriserat kan de väl få göra det?

  • Ja tack. I alla fall om man är över 18 kan man få fatta detta beslut själv utan att vara kriminell.

 13. Jag åt inte ”otillåtna” ostar som gravid men jag drack faktiskt opastöriserad mjölk vid några tillfällen. Orsaken var att jag kollade upp riskerna och det är relativt ovanligt med listeria i ren mjölk medan ostar kan smittas av listeria betydligt lättare. Då gården jag drack mjölk från var en som var välkänd för mig där jag känner till djurhållningen och inställningen till att undvika bakterier i mjölken kändes det säkert. Jag hade däremot inte druckit opastöriserad mjölk från vilken gård som helst som gravid.

 14. Jag är i princip uppvuxen med ca. en liter opastöriserad mjölk om dagen fram tills jag var ungefär 15 år.
  Har f.ö aldrig brutit ett enda ben i kroppen, och jag har aldrig haft några problem med mina tänder.

 15. Jag är uppvuxen på landet och min familj drack mjölk direkt från gården, inte affären. Mina vänner likaså.Jag har alltid haft ett bra immunförsvar och mått fysiskt bra hela mitt liv. Jag tror att vi idag lever i för steriliserade miljöer, det gör oss mer mottagliga för dessa bakterier, och jag anser att valmöjlighet är viktigt.

 16. Jag och min bror är uppväxta med att dricka sådan mjölk och det vill fan till innan vi blir sjuka. Det är ju det bästa som finns att dricka sådan mjölk för att hålla sig frisk! Aktiv immunisering kallas det. Hade jag haft egna kor så hade jag sålt ändå på det sättet… Men nu jobbar jag bara med grisar…

 17. Opastöriserad mjölk engagerar verkligen! Naturligtvis vill vi att mjölken ska vara så naturlig och opåverkad som möjligt men inte på bekostnad av säkerheten. Idag ser bakteriefloran hos våra kor annorlunda ut än förr i tiden. 1982 upptäcktes de första fallen av EHEC, en bakterie som kan ge så allvarliga komplikationer att dödsfall inträffar. Det är framför allt barn och vuxna med nedsatt immunförsvar som drabbas. Eftersom vi vet att det finns en reell risk med just opastöriserad mjölk och EHEC delar vi idag Livsmedelsverkets bedömning att inte tillåta försäljning av opastöriserad mjölk på gård. Pastöriseringen oskadliggör EHEC helt och hållet.

  Kor har denna bakterie i sin tarmflora men blir inte själva sjuka av den. Läs gärna mer om EHEC här:
  http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Zoonoser/Enterohemorragisk–Ecoli-ehec-/

  • Men varför denna överförmyndare attityd? Kan garantera att fler människor dör av alkohol och tobak än av mat i detta land. Jag tycker vi ska förbjuda alla verk och myndigheter som försöker valla in och tycka och tänka åt folk.

  • Man upptäckte en bakterie för 30 år sen, men förbjuder mjölk nu? Jag har druckit den här mjölken sen -85. Vad hände med eget ansvar?

  • LRF (och andra organsiastioner…) Låt de som är vuxna fatta sina egna vuxna beslut. Informera om riskerna – det är ok, uppmuntra en bra debatt, hjälp till att trycka tillbaks EHEC och andra bakterier istället för att ge dem utrymmet att sprida sig, se till att djur- och växthållningen sker på sådant sätt att inte de dåliga bakterierna får chans att föröka sig utan att hållas tillbaka – det är det moderna jordbruket och våran vilja till att ha en överdriven konsumtion till så lågt pris som möjligt som drivit på denna utveckling. Jag vill motverka den på andra sätt än att foga mig och bara tillåtas styras av vad myndigheter och organisationer på ett för mig felaktigt sätt. Helt ok att upplysa och se till att människor med förhöjd risk inte ska riskera att bli sjuka, dvs barn och äldre. Ivf tills vi återigen fått kontroll på elaka bakterier (och inte människor)

 18. Glad jag kom förbi din blogg!
  Hade inte ens hört talats om att det här var på tapeten!
  Själv uppvuxen med hushåll som enbart köpte ägg och mjölk ifrån en gård (och kött vid de tillfällen det var slakt – inget gården höll på aktivt med).

  Har skickat ett surt mail till livsmedelsverket.

  tycker att alla ska ha sin rätt att själva bestämma vad de vill och inte vill äta/dricka.

  Absolut att de kan gå ut med mer tydlig information om risker med vissa livsmedel.
  Mjölk från gård är HELT ofarlig om djuret äter rätt och mår bra samt att man såklart ska koka mjölken först (då håller den längre också) :)
  Tokar – vi har haft komjölk i vår konsumtion i så många århundraden och det har aldrig varit ett dödshot.

  bra skrivet!
  delar ditt inlägg senare idag på min blogg (Y)

 19. Bra skrivet, men jag känner att jag måste tillägga att det är en väldigt vanlig okunskap att det skulle vara något fel på e-ämnen. E-ämnen är ämnen vi har i mat och annat som är godkända av EU, enkelt uttryckt. Det betyder ju inte nödvändigtvis att allt är frid och fröjd men e-ämnen har vi helt enkelt mycket bättre koll på än många andra ämnen vi har i mat. De flesta av dem är helt ”naturliga”. Jag skulle våga säga att alla e-ämnen är så gott som ofarliga i de mängder vi får i oss dem.

  Källa: dokumentär på SVT (http://webb-tv.nu/e-nummer-svt-play-dokumentar/)
  Har nu utgått men den går helt säkert att få fatt i nånstans på internet om man är enträgen och det tycker jag man ska vara för det var en mycket intressant dokumentärserie.

 20. Vad jag kan utläsa av dokumenten får man fortfarande sälja råmjölk i små mängder enligt följande:

  ”Med undantag från den bestämmelsen får små mängder råmjölk
  (kolostrum) levereras direkt till konsumenter vid produktionsanläggningen
  eller till lokala detaljhandelsanläggningar under förutsättning att kraven i
  andra stycket är uppfyllda….”

  ”Med små mängder råmjölk avses högst 2 500 liter per år. (LIVSFS
  2013:xx)
  Lokala detaljhandelsanläggningar
  73 § Med lokala detaljhandelsanläggningar enligt 71 § avses anläggningar
  som levererar direkt till konsumenter, och som ligger i det län där
  producentens anläggning är belägen”

  Dessutom:

  ”Trots att opastöriserad mjölk i Sverige endast får överlåtas till
  konsumenter i liten skala direkt på mjölkgårdar har ett drygt 20-tal
  utbrott och fall med opastöriserad mjölk som trolig smittkälla
  rapporterats under perioden 1994-2011. I fem fall bland dessa
  finns uppgifter om att barn drabbats av HUS (njursjukdom) efter
  infektion med EHEC. Dessutom är det vanligt att opastöriserad
  mjölk anges som möjlig smittkälla vid utredningar av enstaka fall
  då barn som bor på bondgårdar drabbats av EHEC. Detta kan
  jämföras med läget för pastöriserad mjölk där inga utbrott
  rapporterats under samma tidsperiod trots att konsumtionen i
  Sverige är i storleksordningen 90-100 liter per person och år.
  Risken för att konsumtion av opastöriserad mjölk ska medföra
  sjukdom bedöms därför som påtaglig.Barn är speciellt utsatta
  eftersom de löper större risk att insjukna än vuxna. Vid infektion
  av EHEC riskerar barn också i högre grad att drabbas av allvarliga
  symptom som kan leda till njurskador och i värsta fall dödsfall.”

  ”Sammanfattningsvis bedöms att hälsoriskerna med konsumtion av
  opastöriserad mjölk överväger den möjliga nyttan med avseende
  på minskad risk för utveckling av allergi.
  Bedömningen grundas på att risken för att insjukna är påtaglig och
  att barn är speciellt utsatta, vilket överväger en eventuell minskad
  risk för allergiutveckling genom konsumtion av opastöriserad
  mjölk före ett års ålder och under småbarnsåren.”

  Det är ”mjölkupproret” är rena rama dumheterna. Vill du ha råmjölk så skaffa dig en ko.

 21. Ping: Är Mjölk MJÖLK | Hälsa Miljö

 22. Detta var då en del av allt galet som pågår i vårt land ang vår livsviktiga föda!
  Är ni medvetna om hur mycket av produkterna som är halalslaktat?
  Slaktmetod? Religiös pådyvlan trots att vi har en lag om religionsfrihet? Halalcertifieringsföretag som alla konsumenter bekostar i slutänden.Dessa pengar går de rakt in i muslimska företag som lyder under Sharialagarna

  Har ni kollat i era kommuner vad era barn tvingas äta? Vad våra äldre inom äldreomsorgen tvingas äta? Flera kommuner köper uteslutande in halalcertifierad mat ,detta trots att majoriteten av kommunens matgäster inte är muslimer, kommunerna importerar halalslaktade produkter från andra länder med sämre djurskydd, med tillsatser och antibiotikaspäckade produkter , vi underminerar vår självförsörjning då bonde efter bonde tvingas lägga ner verksamheten eller böja sej under halalcertifiering och därmed Sharia! Sist men inte minst kommunerna tiger istället för att gå ut till sina matgäster och tala om vad som pågår! Varför?

 23. Jag kände ganska många människor som alla har dött, antingen av rökning eller sprit. Dessa varor går bra att sälja eftersom staten tjänar massor på att det säljs. Skulle man köpa en liter mjölk hos en bonde är risken minimal att man avlider. Slutsatsen blir att om staten tjänar pengar då kan man sälja gift men tjänar de inga pengar får man inte sälja.

 24. Jag tycker att det gnälls alldeles för mycket över vad som får ätas eller inte, det är hysterin över allt farligt och att så mycket ”normal” föda skall vara farlig som gör att folk till slut inte tål den minsta lilla bakterie utan att bli sjuka. Hur många saker har inte varit farliga enligt vissa forskare, för att några år senare plötsligt vara bra och förebygga vissa sjukdomar??

 25. Jag är förvisso endast 33 år, men har druckit Mjölk direkt från ladugårds tanken hela mitt liv.. likt som min mor o far och deras föräldrar,, vi har Inga problem i kroppen, och de innan oss har levt till över 90år. Skelettet och tänder är otroligt fina, och tipps till er kärringar som vill hålla er unga i hyn..drick mjölk! innehåller Riktigt fett som binder hudens vävnader! Scheize, jag blir oxå förbenad på muppar som skrämmer upp befolkningen bara för att vi ska stötta stor-industrin, som i sin tur förorenar miljön! Om ni är Vuxna och vill ”rädda” era barn.. köp aldrig mer Cola till dem.

  • Jag har druckit mängder av fet råmjölk, filbunke och kalvdans under stor del av min uppväxt och jag föredrar fortfarande smör, fet mjölk och annat fett i maten. Jag var den i familjen som fick astma, eksem och allehanda allergier. Övriga familjemedlemmar fick mycket lindrigare symptom, ändå blev de inte fyllda med den fantastiska komjölken lika mycket som jag.

   De där slutsatserna folk drar av komjölken har ingen som helst evidens även om det kan finnas poänger och intressanta uppslag för vidare forskning.

 26. Det är svårt att vara vegetarian och äta så naturligt och ekologiskt som möjligt, samtidigt som man aldrig kan vara säker på vad maten innehåller eller om rättvisemärkt verkligen är bättre och så är det mesta är GMO producerat också. Jag önskar mer ekologiskt och lokalproducerat i Sverige för djuren, människan och miljöns skull. Det är ett viktigt steg i framtiden. Det foder djuren äter och hur dom mår i sin miljö resulterar i att vi får i oss ämnen och hormoner från dom när vi äter det som kommer från dom. Jag vill kunna vara säker och ha fler alternativ till att äta miljövänligt och ekologiskt utan att få dåligt samvete. Det är också jobbigt att behöva handla från olika butiker när utbudet är så knapert. Därför är jag på väg att bli vegan i stället.

 27. Det som borde diskuteras är väl det sjuka i att vuxna människor dricker mjölk över huvud taget. Det finns ingen anledning till att göra det. Vatten duger utmärkt, och är mycket billigare.

  • Till liljeros: Råmjölk är den mjölk som kon producerar ett par dygn efter kalvningen. Den är extra rik på proteiner och mineraler och används till t.ex. kalvdans. Den används till skillnad från mogen mjölk inte som dryck och knappast i icke tillagad form.
   Jag håller fullständigt med författaren om vikten av valfrihet. Vill jag köpa opastöriserad mjölk så ska jag få det!

   • Helt rätt. ”Råmjölk” skulle så klart stå med citationstecken då många kallar den opastöriserade mjölken för ”råmjölk”, vilket är ett översättningsfailure från engelskans ”raw milk”.

 28. Ping: produktiv? | Buskattungen's Blogg

 29. Jag har en kronisk tarmsjukdom (uc) och har haft det i snart 5 år. När jag blev sjuk var det för mig helt omöjligt att dricka mjölk, ffa under skov, däremellan kunde en liten skvätt emellanåt fungera. När jag träffade min sambo (som är bonde) för snart 2 år sen provade jag att dricka opastoriserad mjölk. Sen dess har jag inte haft ett skov, medicindosen har sänkts drastiskt och jag kan äta/dricka vad jag vill och när jag vill och framförallt jag mår bra!! Att jag sen jobbar i lantbruket, ”klafsar” omkring i bajs oftast två gånger per dag samt alla andra risker (se de hur ni vill) och fortfarande mår bra är väl en annan historia.
  Inget fel med pastörestrering men den enskilda människan måste få göra sitt val!
  Fram med den naturliga och äkta maten som är lokalproducerad! Bort med importerad mat som är full med läskigheter och vi kommer få ett mycket friskare och hälsosammare land.

 30. Det är dessutom så att laktosintoleranta kan oftast dricka opastoriserad mjölk och de säger väll en hel del. Pastorisera kan man ju göra själv om man är orolig värm mjölken till 72 grader C klart!

 31. Mycket bra och intressant inlägg av dig Husfadern. Och bra kommentarer.
  Ett faktum är också att av ALLA livsmedel vi konsumerar idag är det enbart mjölken som är till för att faktiskt ätas/drickas. Alla andra produkter är saker vi lärt oss äta, testat oss fram till osv. Kons mjölk är visserligen till kalven men den är fortfarande till för att konsumeras.
  Jag följde på nära håll ”Dörrödsbonden” under 90-talet och hur han sen gick under p.g.a. livsmedelsverkets byråkrati. Vi fick t.o.m ett dokumenterat fall av att en elev i vår skola som var laktosintolerant kunde dricka ”hans” opastöriserade mjölk. En mindre vetenskaplig undersökning av några gymnasielever gjorde bakterieodlingar med agarplattor för att mäta skillnaden mellan Dörrödsmjölken och Skånemejeriers mjölk. Det var INTE till Skånemejeriers fördel.

 32. Jag hoppas verkligen att man som konsument ska kunna få välja själv var man vill köpa sin mjölk och jag tror säkert att man kan ta ansvar för det valet själv utan massa regler!
  Jag är själv mjölkbonde. Driver ett modernt lantbruk och delar gärna med mej av hur det går till på http://www.bondbonansblogg.se .
  Funderar lite på det där du skrev om stora industriliknande gårdar. När blir en gård stor och industriliknande? Är det antalet djur på gården som avgör det? Själv har jag 130 mjölkkor, är det stort och industriliknande?

  • Jag lär mig mer och mer. Men jag är ingen expert än. (Editerade detta svar, till att bara skriva sådant jag har belägg för)
   En sak jag fått berättat för mig är att mjölkbönder med färre kor märker direkt när någon ko är sjuk eftersom celltalen i mjölktanken då skjuter i höjden direkt. Medan en större gård kan ha flera sjuka kor som producerar dålig mjölk och sälja den mjölken ändå. Detta kan ske eftersom mjölken från alla kor blandas i tanken och ju fler kor desto lägre celltal om man slår ut det på antal djur. Detta betyder självklart inte att stora gårdar har sämre kvalité på mjölken.

   Men ett par av de mindre gårdar jag handlat på är världsledande i låga celltal. Det är de som berättat detta för mig. Samt att en del av dem har mycket svårt att tro att de största gårdarna, med över 1000 mjölkkor, kan vara med och spela i samma liga när det kommer till låga celltal i mjölken.

 33. Hej på er alla!

  Detta är intressant, varför välja att fförbjuda förstår jag inte. Varje konsument som söker sig till en gård för att köpa mjölk är övervägande en medveten konsument. Om man nu vill förhindra risken för spridning av bakterier till riskgrupper kan man väl lagstifta om att gården bör tillhandahålla information om den lilla risk som finns.

  Jag funderar vart kan vi maila för att påverka. Vem ska få sin mailkorg fyld med våra tankar och idéer?

  Nån som vet?

  • Så rätt så rätt!
   Om vi vill göra en insats för att påverka så tror jag att insatsen som ger mest just nu är att sprida info. Maila tidningar, radio och TV. Om tillräckligt många människor får veta om det fruktansvärda som håller på att hända så kommer vi lyckas tror jag. Förslaget kommer ju ändå från en statlig myndighet. Att gå emot ett lands folk gagnar ingen politiker. Men det måste bli stort. Större än kraften från matindustrins dolda lobbyistiska verksamhet.

 34. Ping: Hjälp mig hitta mjölkdrickare i Sverige! | Husfadern

 35. Detta är så grymt typiskt Sverige! Idiotförklara alla läskunniga personer genom att rakt av förbjuda saker istället för att låta alla välja själva! Detta handlar inte om bakterier, detta handlar om pengar och att gynna storföretagen genom att svälta alla småbönder till döds!!!! Ingenting annat!

 36. Om detta träder i kraft så kommer vi att fråga vår bonde om inte vi kan få köpa in på en andel av en ko. Då är det ju vår mjölk vi dricker, eller får inte ens mjölkbönder dricka sin egen mjölk?

  • Så bra idé!!! Jag har googlat koköp nu och det verkar som man kan få en ko för ca 5000-7000kr. Går förslaget igenom så är det bara att hoppas på att man kan ha sin ko hos någon bonde. Frågan är bara om man får ge bort överskottet av mjölk till bonden? När nu inte bonden kommer få ge bort mjölken till sina grannar etc…

 37. Förbudet verkar extremt förmyndaraktigt och tveksamt. Dock innehåller ditt resonemang en del svagheter. Åtminstone:

  o Varför skulle hästkött i lasagne vara dåligt? (Legitim kritik kan riktas när man hävdar att innehållet är A medan det är B, men detta innebär inte att B, i sig, är dåligt.)

  o Margarin är i många fall nyttigare än smör, är inte nödvändigtvis ”kemisk”, och det finns ingen tvingande grund att något kemiskt vore dåligt. (I strikt betydelse är allt vi äter kemiskt—inklusive smör.)

  • Om innehållet inte är nötkött utan hästkött visar det på dålig kontroll var köttet kommer från. har man inte det kan man inte spåra var råvarorna kommer från. Hästköttet som i sig skulle vara ok kan komma från ett djur som just genomgått en antibiotika behandling, är sjukt eller annat som gör det olämpligt som människoföda. Hästbiff eller hästkött är helt ok, men då ifrån ett djur som har en historik som innan dess slakt är kontrollerad. B i sig behöver ine vara dåligt men om man inte har kontroll på råvarorna och metoderna är det olämpligt som föda.

   Det finns skillnad på kemi och biologi, exempel på det är kemiskt framställda molekyler som utan rätt bärarmaterial kan ha full effekt eller ingen alls eller tom vara giftig. Ett exempel på det är formulering av kemiska molekyler i läkemedel. naturligt förekommande näringsämnen är i strikt mening många gånger ”kemikalier” men är omgivna av bärare, såsom fettdroppar, celler eller annat. Våran kropp och matsmältningssystem är utvecklat i hundratusentals år att ta upp föda på ett visst sätt. När den moderna människan ska vara smart och ha rena kemikaler utan rätt ”bärare” kan det ställa till det. De syntetiska vitaminerna som är populära kan få för mycket effekt, ingen alls eller vara skadliga. teoretiska resonemang som kan hjälpa att förstå verkligheten.

 38. Mat skall vara säker, så är det. Helst slänga mjölken samma dag som bäst före utan att smaka på den. Det är en märklig hållning till mat. Och en märklig hållning till moder jord. Tro fan att vi blir sjuka när vi åker utomlands, medan invånarna kan snaska i sig av allt vad smarrig street food heter – utan att dö!! Husen städas kliniska så vi utvecklar allergier till höger och vänster och maten skall inte vara god, den skall vara säker. Trams. Jag har en indisk vän som läste ett år i Sverige. När jag hälsade på honom i Indien pratade vi mycket om skillnaderna mellan länderna. Något han reagerade starkt på i Sverige var just förekomsten av allergier. Han hade aldrig hört talas om något sådant. Frågan vilket land som är ”friskt”.

 39. Ping: Inte längre köpa opastöriserad mjölk från bondgården. | Earth, Organic & Fair

 40. äsch bort med mejeriprodukter och djur som mat överhuvudtaget. Det här med att ”mjök ger starka ben” är ju skräp det oxå. Vi klarar oss alldeles utomordentligt bra utan att tillföra animaliska produkter i våra mänskliga kroppar.

  • Det tror inte jag. Vi behöver animalisk mat också, men kanske inte nödvändigtvis massor. Klarar man inte att äta kött av olika skäl, så är ju ägg utmärkt och näringsrik mat. Däremot bör den animaliska maten vara naturlig. Processade mat är aldrig bra… och jag är övertygad om att mjölken som säljs i affären inte ger starka ben, men den opastöriserade däremot.

    • Jag är övertygad om att pastöriseringen förstör våra mjölkprodukter. Opastöriserade mjölkprodukter är bra mat. Men en annan viktig sak, som inte bör glömmas bort är, att korna måste få äta sin naturliga föda dvs gräs, för att näringsinnehållet ska vara bra.

  • Ja! Vi mördar alla djur och låter landskapet växa igen! Bort med massor av arter ur vår flora och fauna! Bra förslag!

 41. Som många redan sagt, varför förbjuda? Det är en minoritet av befolkningen som köper obehandlad mjölk direkt från bonden, och de som gör det gör så medvetet. Om det är risk mot hälsan så får väl bönderna isf informera om eventuella risker och sedan är det upp till var och en som köper mjölken att bestämma sig för om de vill ta den risken eller inte? Ska det vara så himla svårt?

 42. Jag bodde I Brasilien ett par år och köpte mycket mjölk av bönderna direkt. För säkerhets skull kokade jag upp mjölken först. Bönderna själva rekommenderar det. Jag hade aldrig några problem.

 43. Vi drack alltid mjölk från grannen under hela min uppväxt. Det var aldrig en enda incident, trots att deras hygien kanske inte var den allra bästa, det var relativt primitiva förhållanden. Och vad om alla lantbrukare som dricker sin egen, opastöriserade mjölk?

 44. Har själv arbetat med mjölkkor. Under den tid som jag arbetade blev kontrollerna av mjölken hårdare och hårdare. Det gällde allting, syrningshämmande ämnen ( antibiotika) celltal, dvs ett mått på kvalitén på såväl djur som mjölk och även bakterieantal. Från att ha testat detta vid slumpvisa leveranser så testades det vid varje leverans. Fanns för mycket celler eller för mycket bakterier så blev det likvidavdrag. Ganska kännbara historier, speciellt som jag har arbetat på, numera, Sveriges största djurenhet. 5 öre blir alltså mycket pengar. Därför tror jag att riskerna är ganska små att man ska få i sig skadliga mängder bakterier. Uteslutet att man skulle bli sjuk av att dricka av mjölken som är opastöriserad skulle jag inte säga, men ganska liten sannolikhet. Alltså: Jag förstår ilskan.

 45. Personligen tror också jag att medvetenheten måste upp, även också medvetenheten att produkter med bra kvalitet kostar lite extra, dvs även ökad kvalitetsmedvetenhet. Det är en hetsjakt på ”billigaste matkassen”. Tänk om det fanns butiker som konkurrerade med: högsta näringsinnehåll, minst 20-40% av varorna Fairtrade/equo-solidad/närodlat/krav/eko, kunnig personal att fråga tillgänglig i butiken, mm mm. Alltså inte bara ha priset som främsta och ibland enda konkurensmedel.

 46. Om staten förbjuder allt och kriminaliserar varje liten enskild händelse behöver dom inte bekymra sig mer…

  Jag minns återigen ”Demolition man”, med Stallone i huvudrollen, där man vid ett tillfälle berättar att ”allt som är dåligt för dig är förbjudet”. Det verkar vara dit vi är på väg. Helt bisarrt! Nej, jag håller med – jag bestämmer själv vad jag vill göra och hur jag vill göra det, utan att myndigheterna skall behöva omyndigförklara mig.

  Jag skulle dock vilja veta mer om det här. Är det blott bara ännu ett korkat förslag, eller är det redan beslutat? Skillnaden mellan dessa båda företeelser är rätt stor eftersom det lyckligtvis brukar filtreras rätt mycket skit bland förslagen som kommer in och vissa saker förblir som tur är ”fria”.

 47. Konstigt att människan finns kvar då. Vi har ju druckit opastöriserat ända fram till 1900 talet då dom började med det. Skulle det vara så farligt så skulle ju knappt bönderna förr fått så många ungar. Allergier och laktosintoleransen började ju mer eller mindre med all förädling av maten. titta bara på våra gamla, där finns knappt nån som är allergisk.

 48. Jag hörde idag att endast de arlaprodukter med en ko på är från svenska gårdar. Om detta är sant blir jag besviken på Arla som borde vara tydligare med detta.

 49. De tänker inte på oss som inte klarar av att dricka pastöriserd mjölk.

  Jag är en sådan person. Jag klara inte av att dricka sådan mjölk, så om jag dricker eller vill dricka mjölk måste jag dricka ren komjölk. Inte något som gått igenom en massa procedurer utan ren komjölk direkt från kossan.

  Så de menar helt enkelt att jag aldrig skulle få dricka mjölk igen om jag inte skaffar mig en egen kossa och det skulle se roligt ut i en lägenhet. :)

  Hoppas att de aldrig får igenom en sådan sak.

  /c

 50. Ping: När jag insjuknade | Urstarka Jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s