Utan bönder – Inga kockar

Det var matmässa samtidigt i Linköping, med massa lokala bönder. Läge att storhandla för mig alltså… Drömmen!

SÅ ROLIGT! Den första jag träffar är min kusin Daniel Hildebrandt som driver Visätter Kalkon tillsammans med sin fru Minire Hildebrandt. Sist jag såg dem var på TV då de vann sin deltävling i Sveriges Skönast Gårdar.

IMG_9435

Oh my god! Så här ska kalkon smaka.
IMG_9436

IMG_9569

Killen till vänster här nedan från Blåklintsprodukter är på gång att starta försäljning av varsamt processad mjölk direkt på flaska. Så häftigt. Hoppas det blir verklighet. Jag köpte två ostar från dem.

IMG_9507

IMG_9509

Löt Gårdsmejeri. Så fantastiskt att dessa personer finns.

IMG_9515

Naturtvål på getmjölk.
IMG_9513

Här berättas det passionerat om de näringsmässiga fördelarna med syrat smör, jämfört det smör som finns i butikshyllorna idag, som är gjort på vispgrädde.

Syrat smör är alltså inte syrligt som man kanske kan tro, utan innehåller mjölksyrabakterier. Vårt immunförsvar sitter till 70% i magens bakterieflora. Att äta syrade produkter är toppen för vår hälsa.

IMG_9512

Jag köpte två stora paket smör. Det här är det första handgjora smör jag hittat på över två år!
IMG_9510

Gårdsmejeriet hade också en uppsjö underbara ostar på repertoaren.
IMG_9511

Erik Blomqvist, Kålrotsbonde och Claes Pettersson, Potatisbonde, berättade om odling och delade med sig till mig av bra lagringstips. Vi pratade också om Svensk jordbrukspolitik. Om sanningen ska fram så har jag vid många samtal med jordbrukare inte träffat en enda bonde som kan stå bakom den jordbrukspolitik som drivs idag. Men mer om det en annan gång.

IMG_9517

Jag fick också några kilo kålrötter och potatis i present av dem. Himla fina personer! Hederligt folk. Människor med fötterna både på och i jorden. Tänk om vårt land kunde styras lite mer från den position de befinner sig i!

IMG_9352

IMG_9566

Herr och fru Ekman odlar morötter. Lennart, en underbar glädjespridare, gav mig hela sitt medhavda morotslager vis mässans slut. Underbar smak.
Han berättade att i Stockholm där jag bor, kan vi bara köpa morötter odlade på Gotland. Östergötland ligger som bekant väldigt mycket närmare. Mycket märkligt. Sverige, skärp dig!

IMG_9558

Det kommer fram så mycket information i mötet med bönderna. Det finns så mycket kunskap. Kunskap som mer och mer går förlorad i takt med importen av livsmedel. KÖP SVENSKT!

Här är jag efter mässan med drygt 30kg rotfrukter, kalkon, ost, smör, gula ärter och granskottssirap.
IMG_1646

Annonser

1 thought on “Utan bönder – Inga kockar

  1. Jag var så intresserad att jag glömde fotografera, men här finns många bra bilder, särskilt på två glada bönder som berättade mkt om rotfrukter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s