Namninsamlingen fortsätter

Är så stolt!
Är precis klar med ett 10 sidor långt remissvar till Livsmedelsverket. Är själv med i P1 på fredag. Och så ska Livsmedelsverket också grillas i TV4 Nyhetsmorgon av ett riktigt proffs som jag precis talade med i telefon.
Mjölkkampen fortsätter!

Skriv gärna på namnlistan och dela den vidare!

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=8059

Livsmedelsverket har lagt fram ett förslag om att opastöristerad mjölk inte ska få säljas alls på bondgårdarna. De senaste 200 åren det varit tillåtet att sälja i liten skala på den egna gården till grannar och intresserade. Men nu tänker man alltså lagstifta bort den möjligheten.

Vi önskar att det är upp till konsumenten att själv välja vilken mjölk hon eller han vill dricka. Och att riskgrupper, små barn, gravida kvinnor, gamla, samt människor med nedsatt immunförsvar kan fortsätta följa Livsmedelsverket rekommendationer vad det gäller eventuella bakterier i opastöriserade livsmedel.

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=8059

20130924-100225.jpg

Annonser

7 thoughts on “Namninsamlingen fortsätter

 1. Ping: Carls konsumentblogg » Blog Archive » Förbud mot opastöriserad mjölk?

 2. Kan man inte kringå ett eventuellt förbud genom att sälja mjölkkrukor/flaskor och låta mjölken följa med på köpet ;-)
  Kommer detta förbud att gälla även råmjölk och vem avgör i så fall var gränsen mellan råmjölk och vanlig mjölk går?

  • Man ska inte ens få ge bort mjölken enligt nya förslaget.
   Råmjölk ska man dock få sälja. Råmjölk är den mjölk en ko ger ifrån sig de första 3-4 dagarna efter kalvning. Det är ingen mjölk man normalt dricker. Råmjölken brukar kosta ca 50kr/litern. ”Året runt mjölken” kostar ca 5-8kr/litern att köpa direkt från gården. Det är den Livsmedelsverket vill att vi inte ska få köpa.

   • Råmjölken är ju ”starkast” direkt efter kalvning och blir svagare med tiden. Hur länge en ko har råmjölk är ju individbaserat. Så, vem avgör var gränsen mellan råmjölk/vanlig mjölk går? Vad jag vet så tittar bonden i dag bara på färgen innan han/hon bestämmer sig för om den ska få gå med den vanliga mjölken eller tas undan.

 3. Ping: Tinas magmat » Debatten om opastöriserad mjölk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s