K-special på SVT

Jag var och spelade in för K-Special på SVT härom dagen. Ett en timmes långt program som kommer gå troligen nästa höst. Jag är med i några inslag då jag besöker ett par gårdar uppe i Hälsingland, handlar bl.a. ost och får bita ihop och nacka några tuppar på www.halsingegarden.se.

Sveriges-television-SVT001

Vi är t.ex. förbi Ostkiosken. Så underbart initiativ. En lantbrukare har liksom inte tid att stå och uggla i en butik hela dagarna, så i Ostkiosken är det självservering. Dock under kameraövervakning, sedan någon (ursäkta mig) komplett id### vid ett tillfälle stal alla ostar.

Man plockar på sig vad man vill ha, skriver upp i boken och lägger pengarna i en slags sparbössa/mjölkkruka. Jag köper tre ostar, men det finns även knäckebröd och i frysen bredvid kylen, ostkaka, kalvdans, råmjölk m.m.
IMG_1912

IMG_1910

IMG_1914

IMG_1920

Okej!

Känsliga ögon kan titta bort nu…

Jag fick även tillfälle igen att nacka några tuppar. Jag har gjort det en gång förut. Första gången var riktigt riktigt läskig kan jag säga. Om det finns att läsa här. Nu var det dags igen…

Det gick bättre den här gången. Speciellt med den mentala biten. Tekniken satt också bättre, med den mindre tuppen. Nr 2 var bra mycket större och starkare. Så den fick sig två extra bedövningsslag innan den tuppade av, som man säger.

Till att börja med. Ni som vill sluta äta t.ex. kyckling från storindustrin kan googla ”overconsumption” på youtube. Efter det är det liksom klart. Det blir inget mer från ICA, Coop, Willys, Lidl och allt vad det heter.

Efter den videon så känns kommande beskrivning och bilder mindre makabra och mer naturliga.

Så här går det till naturlig väg:

Som uttrycket också säger, så kan det inte vara för många tuppar i en hönsgård. Ur äggen kommer kycklingar, efter en tid utvecklas de till antingen hönor eller tuppar, när de blir lite mer åt det könsmogna hållet så måste fördelningen vara fler hönor än tuppar för att hierarkin och det sociala ska fungera i hönsgården. Kanske runt 1 tupp per 4-5 höns. Så utvecklas för många kycklingar till tuppar så måste de bort.

1. Plocka ut tuppen ur hönshuset, eller hämta upp den där den för tillfället är.
2. Klappa den lite i famnen så att den blir lugn, kanske inte ett måste, men är trevligt.
3. Håll ett bra grepp runt fötterna med ena handen och över ryggen vid fästet till båda vingarna med den andra handen.
4. Svinga hela tuppen kvickt mot en kant, huggkubb, eller bordskant, så att bakhuvet knockar i kanten. Denna knock out bedövar tuppen och den ”tuppar av” så att säga. Den kommer nu vara bedövad/avsvimmad runt 30 sek. Denna bedövning är ett måste enligt Svensk lag.
5. Lägg ned tuppen, släpp ena handen från fötterna och fatta en yxa med den. Håll kvar den andra handen och fortsätt hålla ihop vingarna med den.
6. Hugg av huvudet med yxan.
7. Fortsätt hålla kvar den andra handen över vingarna och håll ned den lätt där den ligger. Tuppen kommer få nervryckningar som gör att vingarna kommer röra sig en stund, så håller man inte i den så kan den fladdra iväg. Tuppen lever alltså inte fast den håller på och flaxar. Men om man inte utför bedövningaen så kan den vara vid medvetande under denna sista tid i livet. Dock är bedövningen lagstadgad, den finns att läsa om på www.jordbruksverket.se

IMG_1922

IMG_1928

IMG_1932

Stekosten jag köpte var fryst, så när jag är hemma igen åker den in i frysen. Tyvärr får vi vänta till kanske andra halvan av 2014 innan vi får se denna händelse i TV-rutan. Håll till godo med bloggen så långe!

IMG_9374

Annonser

One thought on “K-special på SVT

  1. Ser fram emot programmet!
    Jag har också varit till ostkiosken och även köpt opastöriserad mjölk där. Förhoppningsvis kommer det vara möjligt även i framtiden. Butiksköpt mjölk tål jag inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s