Riksdagsledamöter: Tydlig mjölkmärkning är bättre än förbud

Ännu en artikel från www.lantbruk.com

20131108-062204.jpg

All mjölk vi köper i butik är pastöriserad, men än så länge kan du åka till en bondgård och köpa opastöriserad om du exempelvis ska göra ostkaka.

Dock överväger Livsmedelsverket nu att förbjuda all försäljning av opastöriserad mjölk i Sverige. Anledningen är att opastöriserad mjölk kan innehålla bland annat ehec-smitta. I Sverige har det rapporterats om 256 fall av ehec mellan åren 1994 och 2011 där den opastöriserade mjölken ses som trolig eller möjlig smittkälla. Det enskilt största fallet handlar om 123 personer som blev smittade under en fotbollscup 1996.

Ehec-smittan tar vi på yttersta allvar, samtidigt som vi är öppna för fortsatt möjlighet till försäljning av opastöriserad mjölk om krav ställs på skriftlig information om mjölkens förvaringstemperatur och -tid samt tydlig märkning att den inte bör konsumeras utan att vara värmebehandlad.

Vi Alliansriksdagsledamöter i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott arbetar med att stifta lagar bland annat för att skydda människors hälsa. För oss är det självklart att människors hälsa ska sättas i första rummet. Vi har utöver detta också ett ansvar att väga in många andra aspekter – bland annat företagsmöjligheter. Vår bedömning sammantaget är att fortsatt försäljning kan ske om ovan givna krav på märkning och information införs.

I dag är det inte tillåtet att sälja opastöriserad mjölk i butik, utan den får endast säljas i mindre skala på bondgårdar direkt till konsument. Den största risken att drabbas av smitta är när människor väljer att dricka den opastöriserade mjölken. Dock köps denna typ av mjölk för huvudsakligen osttillverkning och bakning, så som ostkaka, och vid upphettning till 40 grader försvinner ehec-bakterien.

Vi menar att ett totalförbud skulle vara ett hot mot dem som använder denna mjölk i liten och medelstor livsmedelstillverkning. Genom att i stället satsa på information och märkning skulle en fortsatt småskalig livsmedelsproduktion möjliggöras samtidigt som säkerheten ökar.

Om förslaget till totalförbud grundar sig på problem med aktuell livsmedelslagstiftning arbetar vi gärna för en lagändring så att vi, under ovan ställda villkor, kan fortsätta köpa och använda opastöriserad mjölk och behålla kulturella maträtter.

Vi föreslår att man tittar på hur man gjort i Finland. Där får en bondgård sälja upp till 2 500 kilo opastöriserad mjölk per år. Om en gård vill sälja mer än detta krävs ett speciellt kontrollprogram.

Vi tycker att detta är ett utmärkt system som borde finnas i Sverige. Det är viktigt med medvetna och upplysta konsumenter som har adekvat information att tillgå.

Vi anser därför att ovan ställda krav är ett mycket mer proportionerligt tillvägagångssätt än ett totalförbud.

Bengt-Anders Johansson (M)

Anita Brodén (FP)

Roger Tiefensee (C)

Irene Oskarsson (KD)

Alliansen i Miljö- och jordbruksutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s