Ekologiska grönsaker

Just nu finns inte några färska grönsaker för mig. Men har gott om mjölksyrade rotfrukter. Vet ni att om man ska lägga in vitkål, alltså mjölksyra vitkål/göra surkål. Så måste vitkålen vara ekologisk, annars fungerar det inte. Är den inte ekologisk så kommer inte syrningsprocessen igång, utan den ruttnar istället.

Ekologiska grönsaker är verkligen de enda grönsaker man borde äta. Detta har också den här tjejen kommit fram till.

Annonser

8 thoughts on “Ekologiska grönsaker

 1. ”Vet ni att om man ska lägga in vitkål, alltså mjölksyra vitkål/göra surkål. Så måste vitkålen vara ekologisk, annars fungerar det inte. Är den inte ekologisk så kommer inte syrningsprocessen igång, utan den ruttnar istället.”

  Det är inte sant. Jag har testat och det gick bra.

  • Hur gjorde du?
   Många hävdar att syrningen har svårt att komma igång med besprutad vitkål. Eller att det är omöjligt.
   Men beror säkert också på vad den är besprutad med…

 2. Gjorde precis som vanligt. Vi hade gjort en rejäl sats med hemodlat och när det tog slut köpte vi tjugo kilo vitkål på Netto(!) och det blev surkål av det med.

  Inte så att jag gör reklam för sådant men det går. Vad många hävdar kan man inte alltid lita på.

  • Hur är ”som vanligt” för er? Det finns med all säkerhet olika nivåer av besprutningsgrad och olika typer av gifter. Vissa funkar säkert.
   En bonde från Baltikum berättade för mig att mycket som odlas där är ekologiskt, men marknadsförs inte som det.

 3. Måste också säga att det funkat för mig med, har gjort både vitkål, kimchi och massa annat. Nu kör jag på ekologiskt men innan var det inget jag tänkte på om jag ska vara helt ärlig.

 4. Jag mjölksyrade jätte-mycket grönsaker (säkert 40 burkar) i höstas och en stor del av det jag ville syra var inte ekologiskt – just för att det inte gick att hitta som ekologiskt. Alla varianter och ”hur man” kan finns på min blogg i mappen Konservering. I boken ”Syra själv : konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier” av Karin Bojs tar hon upp det här med om det måste vara eko för att funka och enligt henne måste det inte. Hon hade testat. Hos våra östliga europeer besprutas det mycket, surkålen lyckas ändå, men visst vore det trevligare om allt var eko.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s