Hjälp med styckdetaljer!

Jag fick hem en kvarts gris härom dagen. Men jag förstår nästan ingenting av de olika bitarna.
Hjälp mig gärna med styckdetaljerna!
Vad är vad?

Det här förstår jag:
IMG_4981.JPG

IMG_4984-0.JPG

Men vad är följande för bitar?
Och hur tillagar dem?

1.

IMG_4980.JPG
2.

IMG_4982.JPG
3.

IMG_4983.JPG
4.

IMG_4985.JPG
5. Bacon?

IMG_4986.JPG
6.

IMG_4987.JPG
7.

IMG_4988.JPG

Annonser

7 thoughts on “Hjälp med styckdetaljer!

  1. Trevligt med gris! Själv fick vi en gris på 100 kg i julas! Vi syckar själva och har alltid gjort. Nu köper vi bara på fall, närjag var liten hade vi egna grisar. Ett av världens mysigaste djur för övrigt <3

    1. (och 6+7)Det stora stycket till vänster ser ut som en fläsksida med utskurna revben. Längst till höger ser ut som ett lägg (ett ben- det ska hällst rimmas i två-tre veckor och sedan kokas och ätas med rotmos- mums) Småbitarna överst och stycket i mitten har jag ingen aning om.
    3. tjocka revbenspjäll.
    4. Till höger är fläsk precis som 5. vad du vill göra med vilken del är upp till dig men färskt fläsk som man skrårar svålen på och gnider ner kummin i och steker i ugnen i ett par timmar ger godis-gott kött med chips-knaprig svål!

    Kotletter och karré har du koll på men jag står handfallen kring allt smått och vad det kan vara!
    Jag skulle koka alla övriga köttbitar med massa grönsaker och kryddor och sedan pilla loss allt kött som går och lägga i en soppa och reducera resterande till en god buljong!

    Svålen kan du rulla in en mager köttbit i och koka eller steka- det blir saftigare på så vis!
    Eller så kan du göra chips!
    Ser ut som du fått lite ister också, ta reda på det och använd istället för smör när du steker!

  2. Högrast på bild 1 är ett fläsklägg. 7 är där revbenen satt, kokkött har jag för mig. 5 är mycket riktigt fläsk. 4 är låret, sånt man brukar göra flintastek av. 3 är revben. Den bredvid fläskotletterna på tvåan ser ut som en tunga.

  3. 1:an sida med skivad lägg och samma med 7:an. 2:an ser ut att vara halsbit samt fläskfile´. 3:an tjocka revben. 4:an Innanlårsskinka till höger (?) och ytterlår högst upp (?) Säkert bra grytbitar.
    Men ta inte det jag skriver som högsta sanning.

  4. 1. Sida och lägg tror jag
    2. Osäker
    3.Revbensspjäll
    4. Biten till vänster skulle kunna vara en del av skinkan.
    5. Osäker
    6. Svål
    7. Sida igen?

    Många av bitarna ser inte proffsigt utskurna ut så det är svårt.

  5. Jag är verkligen ingen expert men kan iallafall ge lite hjälp.

    Bild 1: Till vänster är det som blir kvar när man skär ut revbenen. Sidfläsk, stekfläsk, vad man nu vill. Gott att röka och använda som bacon. Också gott att rimma och steka, t.ex. till löksås. Det blir mycket sådant på en gris. Det i mitten vet jag inte, men delen (delarna) till höger ser ut som en lägg, kluven i hanterliga bitar.

    Bild 2: ?

    Bild 3: Är väl revbensspjäll, om jag ser rätt.

    Bild 4: Ser ut som skinkstekar, alltså det som blir om man delar upp ”julskinkan” i mindre delar. Går att strimla och använda i en gryta, men du kan också snöra ihop dem till en jämn form och tillaga som stekar.

    Bild 5: Råmaterial till bacon, japp.

    Bild 6: En bit svål/späck (ovanpå mer stekfläsk). Ovärderligt om du vill göra korv, t.ex. Det till höger ser ut som ytterligare en lägg även om det verkar ologiskt med tanke på att du beställt en kvarts gris …

    Bild 7: Mera stekfläsk. Går så klart också att strimla till en gryta. Jag har även gjort pulled pork på stekfläsk, med gott resultat.

    Förhoppningsvis har du någon läsare som kan kliva in och rätta mina fel. En bra grej är att be den som styckar att märka delarna, t.ex. med en enkel papperslapp på dem. Fast jag tycker att griskött är så flexibelt att det sällan blir fel på allvar, och på så sätt är det lättare att hantera än t.ex. magert vilt. Lycka till!

  6. 1. Hel sidfläsk utan revbenen (bacon om man saltar och röker)
    2. Fondben och grytkött ser det ut som
    3. Tjocka revbenspjäll
    4. Bogfläsk inkl ben (Gryta eller mala till korv)
    5. Ser ut att vara kött från bogen (ovandelen som sitter mot bogbladet) Smeta in med rosmarin, olja salt och rulla och knyt ihop och gör en liten stek i ugnen.
    6. Ister/späck (till korv/salami/chorizo eller blanda i älg/hjortfärs som är magert)
    7. Samma som bild 1 (Skär i halvcentimeter tjocka skivor, marinera och lägg på grillen)
    DVD:n ”River Cottage Pig In A Day” rekommenderas varmt! http://www.amazon.co.uk/River-Cottage-Pig-Day-DVD/dp/B0038409IS Även ”River Cottage Game On” är bra http://www.amazon.co.uk/River-Cottage-Game-On-DVD/dp/B0038AL7WO

  7. Jag har kollat igenom svaren ovan och alla tycks vara inne på rätt spår. Du har fått väldigt mycket sidfläsk. Bogen på bild 4 har blivit helt massakrerad. Illa styckat överlag tycker jag, men är köttet bra så skit samma. Ingen stek så långt ögat når.

    Av sidfläsk gör du gärna porchetta: http://dalmatianmom.blogspot.se/2013/02/porchetta-med-hasselbackspotatis.html
    som du kan äta både varm med sås eller som kallt smörgåspålägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s