Mästersmederna Takamura

Som jag berättat om här på bloggen har många av mina val förändrats genom den här bloggen. För tre år sedan gick jag t.ex. över till att handla även alla mina kläder direkt från producenten. I första hand från den som sytt kläderna, men gärna också tyget från den som vävt det. Det smittar av sig på alla områden och nu när jag har två dagar ledigt under min turné här i Japan så ägnar jag dem till att åka och träffa mästersmederna, familjen Takamura, för att förstås köpa en av de bästa knivarna som går att få tag på. Direkt från dem som gjort den. IMG_0180

Jag reser från Tokyo till Nagoya och vidare till Fukui prefecture, strax därefter är jag upphämtad vid tågstationen och inne i smedjan. I denna ugn bakas knivarna i två dagar för att härdas.
IMG_0074

Den av sönerna som fokuserat på slipning visar mig helt enkelt hur en slipsten skall dras.
Han knackar med en speciell hammare i olika vinklar flera varv runt på stenen. Ca 1000st slag i ett exakt mönster innan stenen är redo. Detta är helt annorlunda än något annat jag hört talas om när det gäller slipning,
IMG_0185

Därefter lägger han kniven i en träställning och slipar den så att slipvinkeln går utmed hela kniven.
IMG_0063

IMG_0065

Kniven slipas därefter på en till sten som också skall knackas 1000ggr innan slipning. En bearbetning av stenen räcker dock till ca 500st knivar om jag minns rätt.

Här är knivarna som nyligen passerat de första två stenarna.
IMG_0072

Husfadern och Husfadern. Pappan i familjen som lärt upp sina två söner är 80år gammal. Hans pappa, sönernas farfar började smida knivar vid 10års ålder. Han gick upp varje dag kl 04:00 och smidde till kl 08:00 då skolan började.
IMG_0188

Här är en kortare variant av kniven jag köpte denna dag. Kniven är smidd i 64 lager som ger den det flammiga damaskusmönstret. Stålet är ett pulverstål som heter SG2 och är en av de mest exklusiva ståltyperna. De berättade att just familjen Takamura var först i Japan att använda detta stål. De härdar det till 63-64 HRC. Detta är troligen den finaste kniv jag någonsin kommer köpa.IMG_0081

Här får jag mitt namn i Kanji ingraverat i kniven. Om man uttalar mitt namn på japanske vis blir det Pe Te. Japanerna har vissa fonetiska namn på olika kinesiska teckna som också används i japanska språket vid sedan av deras japanska tecken. Pe blir 北 och Te blir 手. Vilket också betyder North Hand. 北手.
IMG_0078

IMG_0079

Jag känner mig nästan förändrad i grunden efter att ha träffat dessa otroligt vänliga människor. En så otroligt varm, vänlig och omhändertagande familj. Jag hade med mig en fin flaska sake i present och två handvirkade grytlappar i present. Och innan jag hade blivit skjutsad tillbaka till tågstationen så hade jag fått två till mindre knivar i present. Båda med 北手 ingraverat.
IMG_0189

Vid tågstationen står en staty av farfar Takamura i denna glasmonter. Hela draken är gjord endast i knivblad. Varenda fjäll på kroppen är en smidd och slipad egg.

Det häftiga är att det går att köpa Takamuras knivar i Sverige. Via min kompis, den japanska slipmästaren Ayanori Suzuki som bor i Stockholm och arbetar på www.cleancut.se.
Det var Ayanori som hörde av sig till Takamura och ordnade så att jag kunde få träffa dem. Stort tack för det Ayanori!!!
IMG_0182

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s