Världens finaste sojasås

Förra gången jag var i Japan så träffade jag en dokumentärfilmare som heter Shohei Shibata. Hans senaste film handlade om dashi och sojasås. Dashi är en buljong som man kan säga är grunden till all japansk matlagning och tillverkas av ett sjögräs som heter kombu och en torkad fermenterad fisk, katsuboshi. Att tillverka katsouboshi tar två år och att tillverka sojasås enligt traditionella metoder tar ett år. Shohei arbetade under två år med denna film och inför arbetet med filmen letade han upp de absolut bästa tillverkarna i Japan som fortfarande arbetar med traditionella metoder.

Via mailkontakt fixade Shohei så att vi fick besöka sojafabriken i filmen. Sawai i Kyoto. En 120år gammal sojasåsfabrik som enligt Shohei tillverkar den bästa sojan i hela Japan.

IMG_0238

IMG_0239

Två kompisar följde med och tolkade eftersom de inte talade engelska i fabriken.
IMG_0098

IMG_0104

Här är vi och familjen som äger och driver fabriken.
IMG_0137

I vanlig ordning passade jag på att hamstra. Det blev strax under 30st flaskor i packningen.
IMG_0141

IMG_0142

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s