Om projektet

Kan man bo i Stockholm utan att handla på Ica, Coop, Willys, Lidl el dyl?
Jag håller på att testa hur länge detta är möjligt att hålla på med.
Jag började 24 september 2011.

Reglerna:
Jag måste köpa precis allt direkt från producenten.

Så saker som produceras i flera led blir svårt. Det kommer att få bli mest rena livsmedel.
Jag kan alltså inte köpa ett bröd från ett bageri som i sin tur köpt mjölet från en kvarn, som i sin tur köpt säden från en bonde.
Jag kan heller inte köpa en bulle från en bagare som odlar och maler sin egen säd, om det är smör i bullen som är inköpt på Ica, eller kanel t.ex.

Hardcore alltså.

Jag har alltså t.ex. fått se till att hitta direkt till odlarna av spannmål om jag vill ha någonting bakat.

Det är ju ingen konkret mening med att vara så här hård, mer än att det blir roligare. Fast i och för sig blir det faktiskt lättare, eftersom det är lätt att gilla läget om man inte har alternativet att fuska :)

Inga regler utan undantag. Har två små vattenhål. Jag får äta upp det jag köpte hem innan jag började med detta. Gjorde ingen storhandling innan. Utan kom bara på en dag att jag skulle börja. Men det finns ju alltid lite i skåpen. Perfekt, i och med detta så fick jag en mjukstart.
Vattenhål nr 2 är att reglerna gäller min konsumtion. Jag får alltså bli bjuden. Lite lösgodis, en fika, eller middag hos vänner etc. Men det är ju inte meningen att jag ska gå runt och fråga om jag får smaka massa saker hela tiden.
Jag vill ju inte isolera mig från samhället. Snarare leva i det. Ska se hur länge jag klara mitt experiment.

Det jag var mest nöjd med under mina första veckor är kontakten med tre olika bönder som resulterat i totalt ca 100kg olika sorters vete-, dinkel- och rågkorn. Kornen maler jag till mjöl med en tysk liten stenkvarn jag skaffat till köksbänken.

Efter att mina reserver rågmjöl tagis slut. Och innan jag fått tag på rågkornen, så fick lämna in mina rågsurdegar på Surdelshotellet på Urban Deli. I och med det så hamnade jag i Amerikansk TV. I och med detta projekt händer det mycket annat kul.

Jag handlar numera t.ex. fisk via Katarinahissens blommor inne i stan. Beställer pinfärsk lax från Fogdö Lax och hämtar ut den i blombutiken. Så kul!

Här är några av de producenter jag kommit i kontakt med under de drygt 11 månader jag nu hållit på:

Spannmål:
Vete, Dinkel, Råg, Ölandsvete
Warbo Kvarn
Kjell & Ylva Sjelin Lantbruk
Visätter Gård

Kryddor:
Åkerby Handelsträdgård Stort utbud av chilifrukter.
Hornuddens Trädgård. Alla möjliga färska kryddor.

Grönsaker:
Skilleby Trädgård
Hillsta
Ärtor från Kjell & Ylva Sjelin Lantbruk
Lovö Prästgård
Nibble Handelsträdgård
Rosenhill

Olja:
Norra Stene Skafferi, Rapsolja

Kött:
Lovö Prästgård Riktigt bra kött från fjällko och Rödkulla
Visätter Gård, Kalkon i alla dess former. (Min kusin!)
Gubböle Gård, Fantastiskt nötkött
Spjutåsen, Gott nötkött här med
Stutsfarmen i Gerdal, Strutskött

Ägg:
Lovö Prästgård
Kjell & Ylva Sjelin Lantbruk
Spjutåsen

Thé:
Har en påse jättegott örtthé som jag köpte på en gård utanför Trondheim när jag var
i Norge på jobb. Har också en massa plantor med färska örter från Hornuddens Trädgård som jag bl.a. använder till thé.

Honung:
Biodlarna Schneider
Trogsta Honung
Bakgården i Revsund
Spjutåsen

Min önskedröm att hitta choklad är jag nästan i hamn med. Har kommit i kontakt med Anna-Sofia Wallström på Gefle Chocolaterie och köpt kakaobönor från hennes eget plantage Mata Grande i Dominikanska Republiken. Jag har fått instruktioner av Anna-Sofia och ska nu försöka göra ren choklad med 100% kakao…

Äpplen har jag fått en massa. Det är det enda som varit helt gratis. Har gjort äppelmust för hand hemma och på äppelmusteri. Gjort äppelmos och frusit in.

Har fått låna ett kallförråd nere i källaren i mitt lägenhetshus. Det är verkligen en nyckel till att detta ska funka över vintern. har bara haft en liten kyl och en liten frys i lägenheten. Fullhöjd. övre delen kyl, nedre delen frys.

Har flickvän och tillika sambo. Kan tyvärr inte mumsa i mig det hon köper från butikerna i stan. Men jag bjuder gärna av mitt, så vi kan äta tillsammans :)

Vad saknar jag då?

Salt:
Hur får jag tag på salt?
Har kontakt med http://www.havssalt.com
Men det är väldigt lång kö där!

Choklad:
Eller snarare kakaomassa. Det är på gång…

Nötter:
Mandlar. How?
Hasselnötter växer väl i Sverige?

Kryddor:
Framför allt svartpeppar skulle jag vilja hitta. Rosépeppar är gott. Indiska kryddor, turkiska kryddor.
Hur hittar man kryddodlare? Har tänkt kontakta Sri Lankas ambassad, men inte hunnit än.

Annonser

92 thoughts on “Om projektet

 1. Heja Petter!
  Kan bidra med grönsaker om du hör av dig när du kommer till Bollnäs!

 2. Vi bjuder mycket gaerna paa fika om du reser igenom Bollnaes/Edsbyn mellan jul & nyaar. I byn kan man ocksaa koepa ost och messmoer direkt fraan bonden. Ha det bra! Familjen Hoegsander

  • Nämen vad trevligt! Jag hör gärna av mig när jag har vägarna förbi. Hälsa hela familjen!

 3. Ping: Husfadern nytt projekt – Testar att inte handla i butik | Ekostil

  • Aha, bra tips! Tack! Ska defintivt ta mig en tur dit nästa gång jag har vägarna förbi värmland!

 4. Ping: Påskmiddag | Husfadern

 5. Ping: En veckas turné i Norge | Husfadern

 6. Ping: Mat och konsumtion… | asansvarld

 7. http://2012.futureperfect.se/

  Petter,
  Ta dig en titta på denna festival som handlar om hållbarhetsfrågor och livsstil.
  Jag ansvarar för maten som kommer serveras. Skulle vara grymt kul att få lyssna till dig på ett eller annat sätt under Ö festivalen!
  Beundransvärt projekt du har inlett! Hoppas det sprider sig!
  Allt gott,
  Sara

  • Ja det kommer bli dagar fullspäckade med samtal, diskussioner, co-creation, matforum, talare från olika delar av världen, musik, god mat (den står jag för ;), dans och inspiration.

 8. Hej
  Jag hittade så klart dig via metro tidiningen idag :-) Jag önskar själv att jag handlade närodlat och gärna ekologiskt, älskar bondens marknad. Har kollat runt lite men inte gjort någon jätte ansträning men är väl i förberedande stadiet, men inte alls lika extrem (hur klarar du dig utan nötter :-) Det hade varit kul att få höra dig på något föredrag eller att få se hur du förvarar grönskaker och kött/fisk hemma så att det håller sig länge på något Youtube klipp men det kanske redan finns.
  Du kanske har något maillista som man kan få finnas med på för nyhetsbrev? Hur mycket odlar du eget?
  :-) Nina

  • Kul ide med youtubeklipp. Det ska jag ordna framöver! Jo, jag saknar verkligen nötter. Håller på att undersöka hur det ska gå att få tag på dem i höst när de är mogna. T.ex. har min kompis sett en hasselnötsbuske i Hagsätra, cykelavstånd! Har bara en liten odling på balkongen och en kravallrabatt på g. Bor ju i en tvåa…

   • Häftigt initiativ! Jag gillar!
    Angående din brist på nötter:
    Mina morföräldrar har ett valnötsträd. Bästa nötterna på jorden om du frågar mig. Dem bor visserligen i Ungern, men det är ju inte i närheten av samma avstånd som Sri Lanka eller Dominikanska republiken :P
    Är säker på att dem skulle sälja till dig, en pension i Ungern räcker nämligen inte så långt, samtidigt som en svensk krona är mycket mer värd där än här.
    Hör av dig om du är intresserad. Pris kan diskuteras :D
    Morfar sitter nämligen och knäcker valnötterna för hand, ingen fabriksproduktion direkt, om det är så att du vill köpa dem knäckta. Annars kan du köpa dem hela, men det väger ju en del…

    Hälsningar,
    Sofia

 9. Hasselnötter är lätt fixat, bara ut och plocka! Det gör jag varje sensommar/höst på vanliga hasselträd ute i parker eller vilda naturen. Det verkar som om ingen bryr sig om att ta hand om alla goda hasselnötter som faller till marken, utan köper hellre i butiken. Knasigt. Lägg dom torrt och mörkt så torkar de och blir finfina till jul. Fast färska är också supergoda!
  Har stor respekt för ditt initiativ, snyggt!

 10. Hej! Fantastisk grej du kör! Verkar väldigt spännande faktiskt. En liten fundering från mig dock… När jag läst lite snabbt i din fantastiska blogg om detta så fastnade jag ändå på just detta ”Kan man bo i Sthlm utan att handla på Ica, Coop, Willys, Lidl el dyl?” Alltså leva på detta sätt utan att behöva åka runt till olika gårdar i Sverige?? Vad jag förstått så rör du dig mycket runt om i landet för olika spelningars skull bl.a. och då passar på att handla på vägen – alltså inga extra resor för din del – men om man nu bor i Sthlm och inte reser det minsta mer än fram och tillbaks till jobbet inom stan – hur fungerar det i längden egentligen utan extra resor och då även extra utsläpp på köpet… förstod också att din släkt och vänner handlat åt dig när de ändå for förbi något ställe, men om man nu inte har dessa fantastiska släktingar… funkar det året om verkligen att bara hålla sig inom Sthlm?

  • Hej! Tack! Ja, jag reser ju en del i mitt jobb, och kan liksom inte låta bli att bli inspirerad att handla när jag hittar någon gård på vägen. Jag tror dock faktiskt helt klart att det funkar om man alltid håller sig hemma runt Stockholm. Alla olika sädesslag, grönsaker, rotfrukter, kött, fisk, rapsolja, färska kryddor, frukt, bär, mejeriprodukter. Allt finns här.

   • Hej!
    Jag undrar: ”HÄR” -var? Jag känner till Lovö, som har ägg den ljusa tiden, samt kött. även Hästa gård som har varor ”då och då”. Är ändå en bit att åka! (Ibland på vinst och förlust) Men VAR hittar du rapsolja, mejeriprodukter o.s.v…???
    Vore jättegulligt om du kan svara på det!

    • Hej! Rapsolja kan du köpa av Carina Dalunde på Norra Stene Skafferi på lördag på bondens marknad om du är i Stockholm då.
     Mjölk på lovö prästgård, så kan du tillverka fil och färskost av den om du vill. Annars Järna mejeri, eller Väddö Gårdsmejeri.
     Väddö brukar också stå på bondens marknad.

 11. Så häftigt och otroligt inspirerande! Har inte kommit längre än att jag handlar närproducerat och i bland dricker mjölk som inte lämnat mina vänners gård (bästa mjölken alla gånger!)

 12. Imponerande! Jag blir så nyfiken på hur du får ditt liv att gå ihop. Hur många timmar om dagen går åt för att producera din egen mat med planering, samtal och transporter inräknade? Jobbar du med något annat? Har bott på landet och framför allt ätit mycket egen- och närproducerat kött och vet hur mycket tid det tar!

  • I början gick det åt mer tid, men med bra planering känns det knappt som det inte tar någon tid alls. Att cykla 4mil för att hämta 26kg nötkött tog i och för sig 2tim på cykelsadeln och lite häng på gården i tillägg, men då behövde jag inte gå till gymmet den dagen heller…
   Ja, jag jobbar som frilansande musiker och jobbar i princip dygnet runt, som de flesta småföretagare med enskild firma… :-)

 13. Underbart, spännande och inspirande. Mannen o jag sitter och blev taggade att dra i gång detta…! Hur gör du med, kan knappt med o fråga…, vin?

  • He he. Inget vin faktiskt. Det är lite tråkigt. Men min kompis som jobbade på en vingård i Italien ett halvår tog med sig en flaska hem en dag. Den var god.

 14. På tal om nötter. Valnötter odlas i Skåne, vi hade ett valnötsträd när jag bodde där så kontakta någon där. Samma sak med fikon men det finns även på gotland tex. Vet inte om det går att odla i Stockholm.

 15. Det var hardcore! Härligt tycker jag som är nybliven grönsaksodlare och gör premiär på Bondens egen Marknad i Umeå nästa lördag. Det finns hopp för oss som vill producera bra mat! Jag tror dessutom jag kan hjälpa dig med ditt bärproblem. Jag plockar just nu massor av blåbär, och snart kommer lingonen. Lingonen klarar helt säkert en tur med posten, och färska blåbär kan väl vara värt ett försök?

  • Men vad härligt! Det är precis sånt här man blir så glad av att höra! Att fler startar upp. Go for it!!!
   Men du, bär låter ju underbart. Vill verkligen bunkra upp med bär inför vintern och handlar gärna av dig. Både blåbär och lingon.
   Min flickvän kommer från Umeå, så hennes föräldrar kan säkert hålla ett lager. Jag är där ibland och kanske kan hämta, annars vore posten ett väldigt kul försök!

 16. Härligt att läsa om dina matkrumbukter! Kan tipsa om att skogarna på sina håll dignar av blåbär (mycket praktiskt, drygt och gott bär) och kantareller. Vi är självförsörjande på kött (lamm och vilt) och ett tips är att kontakta dels fårägare för lammkött, dels jägare för vilt. Många jägare som jagar mycket kan inte själva ta hand om allt kött, varpå ett helt rådjur kan inhandlas för en femhundralapp t ex.

 17. Nu börjar vi oxå, fast med 2 barn och 4 hundar!
  Kollar in hur det går för dig då och då, kommer säkert frågor snart :)

  (kanske nån liten liten regeländring tills allt rullar på, välling, tvål, tvättmedel osv)

  Ska bli kul att åka ut och fiska även på hösten, har ju ca 100kg potatis i jorden och en nybyggd matkällare under huset, har visst förberett oss lite.

  Såg dig i Metro, grymt bra jobbat, en förebild!

  Mvh
  Mikael o Anna-Klara
  Göteborg

  • Grymt att försöka sig på detta med barn och hundar. Har ni en blogg? Eller kan man följa er på annat sätt? Hade varit kul. Är också från Göteborg så roligt att veta vad som finns i detta området?!
   Med vänlig hälsning, Lisa

  • Wow! Vad häftigt! Ni får väldigt gärna skicka lite uppdateringar hur det går. Ett tips så här i början är att inte missa slakten som brukar vara i september. Den missade jag förra hösten… I matkällaren kan ni förvara äppelsorter som Ingrid-Marie och Cox Pomona ända fram till midsommar. Mitt sista åt jag i mitten på juni. Go for it! :)

 18. Läste om dig i Metro och någon dag senare gick jag in & sträckläste hela din blogg. Helt fantastiskt & väldigt fascinerande, det du gör. Blev väldigt taggad att ändra min livsstil och (kanske inte så hard core som du) börja köpa mer närproducerat från producenterna själva… Ser en svårighet i att få ihop det med småbarn och heltidsarbete & sambo som inte vill delta. Lättare kanske när man lever som du gör. Beundrar det du gör. Du inspirerar till förändring i livet. Även om alla kanske inte får till det till 100%. Så små bäckar…
  Mvh

  • Vad glad jag blir att höra detta! Börja med nåt litet är mitt tips. Kanske handla ägg, ett lamm till slakten i höst (ca 25kg kött) eller en bordskvarn och en säck dinkel?! Min sambo är inte med heller. Funkar lika bra med två kastruller på spisen som en! :-)

 19. Fantastiskt initiativ! Vi har pratat lite om hur man kan göra med självförsörjning i kollektiv, när man bor som vi i en liten bostadsrättsförening på landet. Skulle vara en början i alla fall? HUr gör du med att få schampo och tvättmedel?

  Tack för en härlig sida!
  Susanne

  • Kul! Kör igång med vad som helst och låt resten fylla på allt eftersom. Jag har faktiskt använt honung som schampo, rekommenderat av en frisör. Har precis köpt tvättnötter (tvättmedel) gå in och kika ett par inlägg bakåt.

 20. Ping: Han har slutat handla mat i vanliga matbutiker | Systrarnas favoriter

 21. Hej!
  Jätte kul, har letat efter en kvarn åt min man. Var köpte du din?? Intressserad av när producerad lamm kött? Du få gärna handla av mig 35 km från Centralen.

 22. Såg just ett inslag i Rapport om ditt projekt. Jag blev heltänd på idén! Ska börja i liten skala. Tack! Lena

 23. Hej, tänkte tipsa om höstfest på Skillbyholm imorgon: http://www.skillebyholm.org. Såg att du ville krydda med peppar. Kanske chili fungerar istället? Kolla http://www.chilihuset.se. Har en del egen odling :-). Maila vid intresse. Köper själv en del direkt hos producenten http://www.tradgarn-tomat.se/ där det finns en liten gårdsbutik. Fungerar det att köpa kött hos jägarna: http://www.devilda.se/ för dig? Ligger precis innan Skillebyholm. Köper själv så mycket närodlat som det går i det vanliga livet eller så odlar jag själv. Lycka till och jag kommer att följa din blogg :-)

 24. Halloj, fantastiskt projekt som imponerar och inspirerar, gå gärna in på Demeterförbundets hemsida http://www.demeter.nu samt på biodynamiska föreningens hemsida http://www.biodynamisk.se så får du tips om fantastiska odlare di kan köpa direkt av. Såg att du redan fått kontakt med flera biodynamiska gårdar och bi-odlare, superkul. Vi på biodynamiska föreningen tycker du gör ett fantastiskt jobb som förhoppningsvis kan visa vägen för fler människor som vill leva så här.

 25. tja, tack för allt jobb du har gjort. coolt med din länklista! finns nästan ingen ursäkt att inte handla närodlat.

 26. Ping: Länk till “Husfadern” « Konserverad

 27. <<Det jag var mest nöjd med under mina första veckor är kontakten med tre olika bönder som resulterat i totalt ca 100kg olika sorters vete-, dinkel- och rågkorn. Kornen maler jag till mjöl med en tysk liten stenkvarn jag skaffat till köksbänken.<<

  Funderar på att göra detsamma. Hur förvarar du säden och kan man köpa så lite som 10 kg vete resp. råg åt gången?

  • Kul! Javisst går det bra att köpa 10kg, men 25kg tar mindre plats än vad man tror. Jag har några kilo i plåtburkar på en hylla i köket och lite mer i plastlådor med lock i källaren.

   • OK – nu har jag köpt en kvarn (Fidibus 21) samt vårvete och råg från Sjelins (som du rekommenderade). Någonstans har jag läst att säden inte får vara för fuktig när man mal och att man kan testa om den är det genom att trycka med flatsidan av en kniv mot ett korn. Om kornet spricker med en liten smäll är det torrt, om det bara plattas till är det inte tillräckligt torrt. Är det nåt du känner igen? För övrigt verkar det äventyrligt att förvara säd i plastlådor med lock. Kornen måste ju kunna andas. Har du ventilationshål i locket? Min kvarnleverantör (Komo från Tyskland) rekommenderar lagring i jute- eller linnesäckar och avråder bestämt från plastlådor.

    • Gratulerar till kvarnen! Härligt att fler får njuta av färskt mjöl! Bra tips att kolla om kornet är torrt. Jag har mina lock väldigt löst på, så luft kommer igenom. Men bra idé med linnesäckar, tack för det! Det finns ett linneväveri utanför Bollnäs där mina föräldrar bor. Växbo Lin. Ska kolla säckväv med dem. Jag skaffade plastlådorna i början för att jag var orolig att det kanske fanns möss i källaren. Men tror inte det finns några, så jag går nog över till linne nu.

 28. Dem Collective producerar kläder på ett miljövänligt och rättvist sätt i Sri Lanka. De kanske har några idéer på hur du skulle kunna få tag på kryddodlare i Sri Lanka. Du hittar kontaktuppgifter på deras hemsida: http://www.demcollective.com.

 29. kan du inte skriva här och be folk som har egna odlingar av kryddor att de sänder dig fröer av sina egenhändigt odlade plantor eller skickar dig sticklingar, kanske kan ngn på bondens marknad ha sticklingsbytar dagar? Härligt initiativ och beundrar dig för din uthållighet.
  Vänligen Lenalo

 30. Oerhört inspirerande. Tack för att du delar med dig av din leverantörslista och erfarenheter!

 31. Inspirerar mig att försöka i din anda. Men undrar över Fogdö fisk. De matar de odlade laxarna med småfisk från havet. Har sett program att det stör den ekologiska balansen för vilda fiskar och på sikt utarmar fiskstammarna. Men det är kanske inte ditt mål att ta hänsyn till såna faktorer?

 32. Hej, hur hittade du odlare av spannmål att köpa ifrån? Jag bor på österlen och tycker det borde vara lätt att hitta någon men vet inte alls hur jag ska söka. De flesta jag hittar säljer redan malet mjöl men jag är mer intresserad av att köpa omalet så som du. Har du några tips på hur jag ska gå tillväga?

  • Österlén alltså. Mitt bästa tips då är att prata med folk, det är alltid nån som känner nån. Börja t.ex. med Mandelmanns trädgårdar. Jag tror de har en liten spannmålsodling. Om inte annat så lär de känna til vilka mer i trakten som odlar. Lycka till!

 33. Hej. Har inte lusläst allt men jag blir imponerad och inspirerad. Har precis skaffat höns så steg ett är egna ägg. Men jag undrar hur du gör med mjölk. Det får man ju ”egentligen” inte köpa direkt av producent (kanske anledningen till att producenterna inte står på din lista)… Nyfiken. Min syster köpte alltid mjölk från bonden förr, men sen togs väl den möjligheten bort… /Jac

  • Tack! Väldigt kul med höns! Skulle jag också vilja ha om jag var hemma mer regelbundet. Jo, man får sälja mjölk på gård. Men inte under butiksliknande former. Man får sälja till folk man vet vilka de är. Det finns en regel att det måste vara spårbart. Jag skriver inte om mjölken så mycket. Blir ju nästan som en annons eftersom flera tusen läser det :-) Men när man testat mjölk direkt från gården är det no turning back kan jag säga. En fantastisk smakupplevelse!

 34. Hej det var väldigt intressant att läsa om det här. Har många frågor och en del reflektioner. Jag undrar har du löst frågan med salt och peppar, om inte så kan jag rekommendera att du söker kontakt med en liten kryddbod som den här, det är alltså någon slags gårdsbutik. http://www.oresundsregionen.se/sv/foretag/601/vivekas-kryddgard/index.aspx jag tänker att det borde finnas liknande på andra ställen i Sverige. Det de inte odlar själv köper de in själv, så kanske kan de rekommendera varifrån du kan hitta det du behöver.

   • Om du får slut på det igen kan en tur till danska Läsö i Kattegatt kanske löna sig. Där finns saltsjuderi som jag har en saltpåse ifrån. :) Beträffande kryddor/peppar tänker jag att vi i århundraden importerat detta, vilket bara gör dina ambitioner mer imponerande!

 35. hej,
  inspirerande, även om jag själv har inte tänkt vara så stenhård…
  Hur hittar du alla matproducenter? Själv har jag precis hittat denna sida som en början
  http://www.handla-narproducerat.com/
  Där kan man välja både närproducerat och ekologiskt mm.
  Nånstans måste man ju börja.

  Kör hårt och lycka till =O)
  Isa

  • Hej!
   Google är nog faktiskt mitt bästa verktyg för att hitta dem. Om man pratar med mycket folk så är det också alltid någon som känner någon… Finns ju en jättelista på min blogg också som du kan kika i. Lycka till!

 36. Blir så glad över att det finns människor som dig. Tyvärr är Sverige idag ett land där myndigheterna gör sitt bästa för att utplåna småbrukarna och de små producenterna. Inte gör de det lättare heller för gårdsbutiker och liknande med alla krav och regler som finns.Framför allt blir det skyhöga kostnader för att få allt godkänt. Jag tror att det bara är en bråkdel av alla som vill sälja direkt från sin gård som kan göra det.

  Jag hade gärna gjort det om jag hade haft råd. Lever på egen gård och är självförsörjande på ägg, kött, frukt, grönsaker m.m

  Önskar dig all lycka
  Anette

 37. Hej Husfadern.

  Bra projekt.

  Har en gård vid Uttran, kom gärna och fiska hos oss, stora abborrar, gäddor, gös. Kan bidra med vinbär också. Lite av vårt lammkött kanske(allt som var till salu såldes på en dag) och några ägg men fffa massor av härlig mynta till te och matlagning. Mitt mål är att bli så gott som självförsörjande på vår lilla gård intill Stockholm. Går förvånansvärt bra.

  kajsa

 38. Kul att du fortfarande kör detta projekt! Jag hittar dock inte vart du får tag i din opastoriserade mjölk, det har jag själv letat efter utan framgång. Fick du tag i några kryddor från Sri Lanka? Annars kan jag kolla bland mina vänner där.

  • Googla ”mjölkgård göteborg” eller ”mjölkgård stockholm”. Det är jättelätt! Jag reser ju en del, bara kring Umeå har jag handlat av tre olika gårdar.
   Jag fått en del kryddor, har själv inte hittat något producent av lite mer exotiska kryddor än, så har du vänner på Sri Lanka som du har lust att kontakta så vore det fantastiskt!

 39. Hej!
  Jag ville bara tipsa om MinFarm.se där man kan köpa mat över nätet direkt från bönderna. Jag vet inte om det går helt i linje med ditt projekt, men det är ett tips iaf :-)
  Fortsatt lycka till! Du är en sann inspiration!
  // Emelie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s